Predstavljeni akcijski planovi za socijalni turizam i jačanje ljudskih potencijala u turizmu

Slika /arhiva/w-140131-mint4.jpg

U Ministarstvu turizma danas je održan sastanak tzv. fokus grupa o temi socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala u turizmu, u sklopu kojega su predstavljeni i akcijski planovi razvoja te konkretni projekti za ta dva segmenta do 2020. godine, a koji slijede postavke Strategije razvoja turizma i očekuju financiranje iz EU fondova. Na sastanku, kojemu je prisustvovalo gotovo stotinu predstavnika turističkog sektora, razvojnih agencija, gradova i županija, predstavljeni su i projekti iz područja socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala, kao primjeri dobre prakse u turizmu koje je prepoznalo i podržava Ministarstvo turizma. Cilj tih projekata je, kako je rekao pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, ojačati izvrsnost u nastavnom procesu strukovnog obrazovanja na svim razinama, povezati ga s praksom, osigurati fleksibilno kontinuirano obrazovanja djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu te općenito povećati konkurentnost ljudskih potencijala, što je u hrvatskom turizmu na relativno niskoj razini i ne zadovoljava potrebe tržišta.

U Ministarstvu turizma danas je održan sastanak tzv. fokus grupa o temi socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala u turizmu, u sklopu kojega su predstavljeni i akcijski planovi razvoja te konkretni projekti za ta dva segmenta do 2020. godine, a koji slijede postavke Strategije razvoja turizma i očekuju financiranje iz EU fondova.

Na sastanku, kojemu je prisustvovalo gotovo stotinu predstavnika turističkog sektora, razvojnih agencija, gradova i županija, predstavljeni su i projekti iz područja socijalnog turizma i jačanja ljudskih potencijala, kao primjeri dobre prakse u turizmu koje je prepoznalo i podržava Ministarstvo turizma.

U sklopu teme socijalnog turizma tako su predstavljeni projekti "Razvoj hostelske mreže u Hrvatskoj - turizam za djecu"; "Aktivno starenje - Turizam za umirovljenike" te "Turizam oslobođen prepreka i primjer angažmana lokalne samouprave na razvoju socijalnog turizma u općini Lovinac", kojima je zajednički cilj stvoriti objekte, ponudu i olakšice za putovanja, edukaciju i odmor tih skupina.

O temi jačanja ljudskih potencijala predstavljeni su projekti kao dio 'krovnog' projekta centara izvrsnosti, kojih bi do 2020. godine u Hrvatskoj trebalo biti oko sedam, raspoređenih po cijeloj zemlji, a među njima su neki već odmaknuli u pripremi, poput "CapTure - Centra kompetencija Suhopolje"; "Meranija - Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo Zabok"; "Istra-TUC Pula" i "Turistička akademija Rovinj".

Cilj tih projekata je, kako je rekao pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, ojačati izvrsnost u nastavnom procesu strukovnog obrazovanja na svim razinama, povezati ga s praksom, osigurati fleksibilno kontinuirano obrazovanja djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu te općenito povećati konkurentnost ljudskih potencijala, što je u hrvatskom turizmu na relativno niskoj razini i ne zadovoljava potrebe tržišta.

Pomoćnik ministra Kramarić i neki od predstavnika pojedinih projekata za medije su rekli kako je je riječ o javnim projektima na državnoj i regionalnim te lokalnim razinama koji se razvijaju samostalno i/ili u suradnji sa strukovnim udrugama i privatnim turističkim sektorom, ali i drugim sektorima koji u tome vide svoj interes.

Osnovno za te akcijske planove i projekte, koji iz njih proizlaze, je da se većina planira aplicirati na natječaje fondova Europske unije (socijalni i fond za ljudske potencijale), neki već ove godine, ili u financijskom razdoblju 2014.-2020. S obzirom na kvalitetu projekata te da su na tragu i europskih turističkih 'direktiva', većina vjeruje i da će povući sredstva iz fondova.

Zaključno, pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić i direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS) Tihomir Plejić, naglasili su da se u sklopu planova za socijalni turizam, ili po novom nazivu u EU 'turizmu za sve', pozornost poklanja ponudi i programima za određene 'ranjive' skupine (djeca, mladi, umirovljenici, osobe s invaliditetom), čemu su u Hrvatskoj još dodali i branitelje kao veliku skupinu. Za sve njih bi se u Hrvatskoj do 2020. godine slijedom projekata trebala stvoriti mreža od dvadesetak hostela. (Hina/Mint)

DOKUMENTI /prezentacije



Pisane vijesti