Otvoren javni poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u turizmu

Slika /arhiva/mint.jpg

S ciljem unaprjeđenja ugostiteljsko-turističkih kadrova, razvoja ljudskih potencijala u turizmu te razvoja srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv namijenjen srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2014. godini. Ukupno 400 tisuća kuna iz programa namijenjeno je za široki spektar projekata, od stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijske tehnologije do razvijanja regionalnih obrazovnih centara i suradnje s međunarodnim centrima izvrsnosti. Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se tako za razvoj novih turističkih proizvoda koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija, zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektronika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.), za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala kroz razvijanje regionalnih srednjoškolskih centara obrazovanja, trening centara, povezivanje s međunarodnim obrazovnim centrima izvrsnosti i dr., za promociju temeljenu na novim komunikacijskim oblicima te za unapređenje procesa upravljanja destinacijom kroz povezivanje dionika u destinaciji i stvaranje klastera.

S ciljem unaprjeđenja ugostiteljsko-turističkih kadrova, razvoja ljudskih potencijala u turizmu te razvoja srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv namijenjen srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2014. godini. Ukupno 400 tisuća kuna iz programa namijenjeno je za široki spektar projekata, od stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijske tehnologije do razvijanja regionalnih obrazovnih centara i suradnje s međunarodnim centrima izvrsnosti.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se tako za razvoj novih turističkih proizvoda koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija, zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektronika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.), za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala kroz razvijanje regionalnih srednjoškolskih centara obrazovanja, trening centara, povezivanje s međunarodnim obrazovnim centrima izvrsnosti i dr., za promociju temeljenu na novim komunikacijskim oblicima te za unapređenje procesa upravljanja destinacijom kroz povezivanje dionika u destinaciji i stvaranje klastera.

„Programom koji provodimo želimo motivirati mlade iz ugostiteljsko-turističkih škola da već od školskih klupa aktivno sudjeluju u kreiranju turističke ponude naše zemlje. Kroz konkretno poticanje ideja koje dolaze od samih učenika, želimo kod mladih razviti projektni način razmišljanja, poduzetničkih duh i timski rad, ali isto tako i intenzivirati povezivanje i suradnju obrazovnih institucija i privatnog sektora. Prošle godine program je rodio niz kvalitetnih ideja i projekta koji dokazuju da mladi trebaju i mogu aktivno sudjelovati u kreiranju turističke ponude i turističke priče o našoj zemlji. Ove je godine za program izdvojeno dvostruko više sredstva nego lani, što doklazuje koliku važnost pridajemo ljudskim resursima u turizmu, odnosno formiranju kvalitetnih, ambicioznih i predanih turističkih djelatnika već od školskih klupa“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Podsjećamo, od ukupno trinaest projekata koje je Ministarstvo turizma kroz program Promocija zanimanja podržalo prošle godine, tri najbolja projekta nagrađena su i pohvalnicama na Danima hrvatskog turizma u Zadru, a projekt „Mali gastro-medenjak uz kavicu“ Srednje škole Zabok postao je dio turističko-ugostiteljske ponude u Zaboku. Prošle su godine, kao najbolji, odabrani i projekti Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča – „Istra za mlade“ te Ekonomske i trgovačke škole Čakovec – „Međimurje kak si lepo“.

Projekte prijaviti mogu srednje strukovne škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županije ili Republika Hrvatska, odnosno tim od najmanje pet članova učenika, pod vodstvom voditelja projekta – profesora i/ili mentora. Javni je poziv otvoren do 3. ožujka 2014. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na web stranicama Ministarstva turizma.



Pisane vijesti