Inicijativa Kina + države srednje i istočne Europe

Koordinacijski centar za turizam Kine i država srednje i istočne Europe  

Koordinacijski centar između Kine i država srednje i istočne Europe - CEEC (TCC ili CEEnter) osnovan je u Budimpešti u svibnju 2014. na inicijativu kineskog premijera Li Keqianga i mađarskog premijera Viktora Orbana. CEEnter je izvršno tijelo zajedničke profesionalne platforme za Kinu i država srednje i istočne Europe u području turizma. Turizam je jedna od 6 profesionalnih platformi uspostavljenih u okviru suradnje  u CEE-u. Međusobno opredjeljenje  otvorilo je put oblicima profesionalne suradnje između dviju regija.
 
Misija CEEnter-a je prikupljanje i dijeljenje informacija te povezivanje turističkih dionika, poduzeća, nacionalnih turističkih organizacija, ministarstava - iz CEE i Kine. Zajedničkom promocijom cijele regije uspostavlja se bolja vidljivost na kineskom turističkom tržištu.
 
Suradnji su na dobrovoljnoj osnovi pristupile Kina, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Crna Gora, Poljska, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Grčka.
 
Centar za suradnju u turizmu ima sjedište u Budimpešti i nalazi se pri Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine. Njegov rad podržava nacionalni koordinatorski tim iz  država srednje i istočne Europe koje su pristupile inicijativi. Suradnja ima proširenu mrežu partnera u poslovnoj sferi u Europi i Kini.

U okviru inicijative svake godine se dodjeljuje Turistička nagrada Marko Polo. Turistička nagrada Marko Polo pokrenuta je 2018. godine u Dubrovniku na prijedlog hrvatske strane s ciljem stvaranja i nagrađivanja najboljeg zajedničkog proizvoda za kinesko tržište na području srednje i istočne Europe.
http://www.ceenter-china.com/about-ceec