Susret predstavnika Vlade s turističkim djelatnicima

Slika /arhiva/061027-cavt3.jpg

Državni tajnik Mičić, ministar Šuker i ministar KalmetaU ovoj turističkoj godini ponovno su ostvareni rekordi u turističkom prometu i prihodu, te značajno produženje sezone, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjem sastanku predstavnika hrvatske Vlade s turističkim djelatnicima u sklopu Dana hrvatskog turizma koji se od 25-27. listopada održavaju u Cavtatu.

Rezultat je to, rekao je ministar Kalmeta, dobre suradnje javnog i privatnog sektora i ovogodišnjeg ulaganja od milijarde eura u hrvatski turizam, ali i borbe protiv sive ekonomije u turizmu. Stoga će, dodao je, do kraja 2006. zasigurno biti ostvaren prihod od turizma veći od 6 milijardi eura, a Hrvatsku će posjetiti više od 10 milijuna turista.

Kao ciljeve za sljedeću turističku godinu Kalmeta je istaknuo zadržavanje pozicije privlačnog, izvornog, očuvanog, gostoljubivog i sigurnog odredišta s prepoznatljivim turističkim proizvodom, uz nastavak snažne promocije na tradicionalnim i novim tržištima poput SAD-a, Rusije, Japana i dr. koja su ove godine ostvarila veliki rast. Najavljujući pomociju Hrvatske u svijetu Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, rekao je da ćemo biti prisutni na 65 sajmova i 19 posebnih nacionalih prezentacija. 

Obzirom na svoja prostorna ograničenja planira se da Hrvatsku u 2007. posjeti isti broj turista uz mogući rast do 2 posto, ali uz rast financijskih prihoda od 3 do 5 posto. Također, u razvojnom aspektu nastavit će se s privatizacijom preostalih turističkih tvrtki u kojima država ima vlasničke udjele, te s izgradnjom novih i obnovom postojećih smještajnih objekata, a posebice s poticanjem greenfield projekata koji još uvijek nisu ostvareni u hrvatskom turizmu, rekao je ministar Kalmeta. 

Govoreći o značaju turizma za hrvatsko gospodarstvo Kalmeta je istaknuo da ono povećava zaposlenost, ima multiplikativni efekt na druge djelatnosti i poboljšava standard građana, što je vidljivo po povećanju kunske i devizne štednje na računima građana u ljetu od čak 30 posto u odnosu na prošlogodišnje ljeto. Za sljedeću godinu Kalmeta je najavio daljnja ulaganja države u infrastrukturu, posebice u izgradnju autocesta, luka, ali i u poticanje razvoja turizma na kontinentu kroz novi program subvencioniranja kamata za hotele i pansione. 

Podatke o povećanju bruto nacionalnog proizvoda zbog odličnih turističkih rezultata iznio je ministar financija Ivan Šuker. Ukidanjem nulte stope PDV-a izjednačen je status domaćih i stranih turista, a što je rezultiralo povećanjem broja domaćih gostiju od 7 posto u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani, dodao je. Posebno se kritički osvrnuo na pojave iznajmljivanja kuća i apartmana na crno koje provode strani  državljani ističući kako to ne smijemo dozvoliti "jer to nije samo pitanje sive ekonomije nego nacionalnog ponosa". 

Da su važna ulaganja i u stručnost turističko-ugostiteljskih kadrova, a ne samo u turističke objekte govorio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić.  On je apelirao na intenzivniju suradnju turističko-hotelskih tvrtki i države kako bi se više investiralo u obrazovanje turističkih djelatnika, a u cilju njihovog osposobljavanja za konkurenciju  ne samo u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica.



Pisane vijesti