Predstavljeni projekti turističkog razvoja grada Šibenika

Slika /arhiva/PA270009.jpg

Gradonačelnica grada Šibenika Nedjeljka Klarić i njezin zamjenik Tomislav Jukić prezentirali su turističke projekte grada Šibenika u povodu pokretanja postupka iskazivanja interesa za realizaciju turističkih projekata po BOT (Build-Operate-Transfer) modelu.

U sklopu programa Dana hrvatskog turizma u Cavtatu cjelokupni projekt predstavili su Kruno Škrinjar i Hrvoje Vajić, predstavnici tvrtke Sinergijske Solucije iz Zagreba koju je grad Šibenik angažirao za pružanje konzultantskih usluga u izradi Studije izvodljivosti turističkih projekata te provedbu postupka izbora privatnih partnera.

S ciljem razvoja turističko-ugostiteljskih objekata i sadržaja visoke kvalitete te omogućavanja cjelogodišnjih turističkih, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti, grad Šibenik namjerava izabrati privatne partnere za njihovu realizaciju, što je prvi primjer primjene BOT modela u hrvatskom turizmu.

U skladu s BOT modelom, privatnom partneru ustupit će se pravo građenja i/ili koncesija na rok do 50 godina. Privatni partner imat će obvezu projektiranja, financiranja, izgradnje i upravljanja objektima i sadržajima na lokaciji projekta te će u potpunosti snositi tržišni rizik.

Uz podršku ovakvom modelu realizacije turističkih projekata na lokacijama u vlasništvu javnog sektora naglašeno je da ovakav koncept pridonosi razvoju turizma visoke kvalitete, koji je strateška odrednica razvoja hrvatskog turizma, a javnom sektoru omogućava pokretanje projekata, te osigurava maksimiziranje ekonomsko-financijskih učinaka od njihove realizacije i ne zahtijeva nikakve financijske garancije od strane javnog sektora, već mu osigurava proračunske prihode.



Pisane vijesti