Potpisan Sporazum o suradnji turističkih zajednica riječkog prstena

Slika /arhiva/120416_riprsten_3.jpg

Nakon niza objedinjenih aktivnosti turističkih zajednica riječkog prstena, zajednički je donesena odluka o formaliziranju i potpisivanju Sporazuma o suradnji kojega su potpisali predstavnici turističkih zajednica gradova Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice te općina Čavle, Jelenje, Kostrena, Viškovo i Klana.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, ovom se prilikom prisjetio početaka suradnje započete 2009. godine. „Izuzetno mi je drago što je došlo do formaliziranja ove suradnje, koja je nakon skromnih početaka rezultirala mnogim pozitivnim pomacima. Posljednje priznanje je nagrada UNWTO-a za zajednički projekt Bike Rijeka i to drugo mjesto u kategoriji nagrade za inovacije u istraživanju i tehnologiji, ali i pozitivni rezultati ostvareni u turističkom prometu svih turističkih zajednica riječkog prstena, s povećanjem od ukupno 70posto turističkog prometa“, rekao je Škarpa.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su: Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke i Irena Peršić-Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije.

Turističke zajednice riječkog prstena već neko vrijeme zajednički nastupaju po turističkim sajmovima što je i cilj brendiranja Kvarnera i pojedinih turističkih proizvoda, naglasila je Irena Peršić-Živadinov.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako suradnja načelnika i gradonačelnika ovih gradova i općina traje još od 1993. godine, a pokazala se vrlo dobrom. Dva su aktivna projekta koja bi u budućnosti mogla imati veliki utjecaj na razvoj turizma – stvaranje riječke aglomeracije i proglašenje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako svjedočimo logičnoj suradnji i stvaranju regionalnog identiteta te je čestitao svima na potpisivanju ovog sporazuma u koji svaka od strana donosi nešto svoje i različito, a sam sporazum otvara niz mogućnosti u turizmu.

Sporazumom se stvaraju mogućnosti za razvoj konkurentnih turistički proizvoda koji je već, između ostalog, rezultirao i važnom turističkom nagradom za projekt Bike Rijeka, a ovaj sporazum može biti primjer ostalima u sustavu turističkih zajednica, istaknuo je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je da ova inicijativa svakako ima i potporu Ministarstva, jer pridonosi standardizaciji ponude na širem turističkom području.

Ovim je povodom predstavljena i zajednička brošura „Rijeka i riječki prsten - mozaik doživljaja“ kojom će se svih devet mjesta nadalje predstavljati na sajmovima i na informativnim punktovima.



Pisane vijesti