Projekt "Okusi hrvatske tradicije" za promociju eno gastro turizma

Slika /arhiva/160412_003.jpg

Varaždinska destinacijska menadžment kompanija Vall 042 predstavila je danas nacionalni projekt Okusi hrvatske tradicije u restoranu „Potkova“ na zagrebačkom Hipodromu. Projekt su predstavili njegov voditelj Borislav Šimenc i direktorica Turističkog ureda Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, uz brojne uzvanike, među kojima su bili pomoćnica  ministra turizma Olivera Shejbal, predsjednica uprave HF Eko Etno Grupe i Kluba članova „Selo“ Dijana Katica, direktor TZ Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart, vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević, iz Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov, voditeljica ureda UHPA-e Ivana Maltar, kao i poznati bloger Paul Bradbury koji živi na Hvaru i objavljuje na svojoj stranici Total Croatia News.

Varaždinska destinacijska menadžment kompanija Vall 042 predstavila je danas nacionalni projekt Okusi hrvatske tradicije u restoranu „Potkova“ na zagrebačkom Hipodromu.

Projekt su predstavili njegov voditelj Borislav Šimenc i direktorica Turističkog ureda Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, uz brojne uzvanike, među kojima su bili pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal, predsjednica uprave HF Eko Etno Grupe i Kluba članova „Selo“ Dijana Katica, direktor TZ Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart, vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević, iz Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov, voditeljica ureda UHPA-e Ivana Maltar, kao i poznati bloger Paul Bradbury koji živi na Hvaru i objavljuje na svojoj stranici Total Croatia News.

Prema riječima organizatora, ovime je voditelj restorana Potkova Nikola Štefanović, kao prvi u Zagrebu dobio pravo postaviti oznaku „Okusi hrvatske tradicije“ na ulaz svojeg restorana, što će reći da u dnevnoj ponudi ima najmanje dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina, pri čemu mora nuditi tradicijska jela iz najmanje tri hrvatske regije.

Oznake 'okusi' mogu biti regionalno-lokalne, primjerice, varaždinskoga ili zagrebačkoga kraja, okusi Srijema i Slavonije, Zagorja itd., a koje su uostalom i u primjeni. Naime, u suradnji i partnerstvu s županijskim turističkim zajednicama, tijekom prošle godine prvih je tridesetak standarda dodijeljeno na području županija: Vukovarsko-srijemske (8), Varaždinske (13), Požeško-slavonske (8) i grada Zagreba (1).

U tijeku je proces dodjele ovog standarda ugostiteljskim objektima na području Krapinsko-zagorske (13) i Zagrebačke županije (10), dok je u pripremi za područja Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Međimurske županije. Na taj će način do kraja ove godine, standardom 'Okusi' biti obuhvaćeno stotinjak ugostiteljskih objekata s područja 14 županija, s planom pokrivanja cijele Hrvatske tijekom 2017. godine.

Od sredine svibnja ove godine bit će aktivan i web portal okusi.hr, a planirano je i osnivanje klastera Okusi hrvatske tradicije. Snimljene su već 22 epizode TV serijala s ovom temom te oblikovana posebna linija kuhinjskog posuđa, kao i novih turističkih proizvoda i događanja. 

Glavni je cilj označavanje ugostiteljskih objekata nositelja standarda „Okusi“ i izgradnja njihova identiteta kao mjesta koja osiguravaju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića te u konačnici oblikovanje tematskih restorana koji će pridonijeti razvoju eno gastro turizma.

Na današnjem je predstavljanu najavljena manifestacija Dani okusa varaždinskoga kraja, tijekom kojih će 13 ugostiteljskih objekata s varaždinskog područja, od 18. travnja do 1. svibnja, nuditi tradicijska jela po pristupačnim cijenama.



Pisane vijesti