Poruka ministra Cappellija o očekivanjima i planovima u 2017. godini

Slika /z_Slike/vijesti/161020_mint-pp4.jpg

Poštovani predstavnici turističkog sektora Hrvatske,
na početku 2017. godine najprije želim zahvaliti svima vama na marljivom i predanom radu tijekom prošle godine, ali isto tako poželjeti snage i sreće za nastavak ove turističke godine. Čeka nas izazovna, ali i ponovno vrlo uspješna godine jer prema dosadašnjim najavama s terena, odnosno na temelju razgovora s domaćim i stranim predstavnicima aviokompanija, turističkih agencija, turoperatora, Hrvatska je ponovno u fokusu interesa turista iz cijeloga svijeta te je potražnja sve veća.

Veliki interes za Hrvatskom postoji na tržištu Italije, a vrlo dobri rezultati očekuju se ove godine i s tržišta Njemačke, Austrije i Slovenije. Nakon što su prošle godine Velika Britanija i Skandinavija ostvarile dvoznamenkasti rast,  ove godine njihovi turoperatori značajno proširuju ponudu za Hrvatsku, a svoju ponudu osnažili su i turoperatori iz Francuske. Uz klasična europska tržišta, u fokusu će nam ove godine i udaljena tržišta poput Kine, Japana, SAD-a i Rusije, na kojima također postoji značaj interes za Hrvatskom.

S obzirom da je glavni izazov turizma RH i dalje njegova sezonalnost, svakako ćemo ove godine pojačati aktivnosti prema proširenju turističke ponude te aktivaciji turistički slabije razvijenih područja, primjerice kontinenta za koji je ove godine putem programa bespovratnih potpora osiguran dodatnih 5 milijuna kuna. Prošle je godine Ministarstvo turizma financiralo oko 500 projekata s preko 50 milijuna kuna, a s programima bespovratnih financijskih potpora nastavlja i ove godine. Svakako nam je interes proširiti ponudu na cijelu godinu, tako da Hrvatska postane cjelogodišnja turistička destinacija. U tom segmentu veliki prostor i potencijal ima svakako zdravstveni, poslovni i kulturni turizam. Aktiviranje dodatnih turističkih proizvoda na cijelom prostoru naše prekrasne zemlje te uz nastavak jačanja kvalitete usluge i ponude, očekujem da ćemo dodatno povećati i prihode od turizma te se približiti cilju od 14-15 milijardi eura koliko se očekuje prema Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine.

S ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma potiče strukovno obrazovanje te općenito promociju turističko-ugostiteljskih zanimanja kroz dodjelu bespovratnih sredstava kroz dva programa. Kroz program „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam“ godišnje se za školske projekte izdvaja 400-ak tisuća kuna, a ukupno je od 2009. do 2017. godine Ministarstvo turizma kroz taj program izdvojilo više od 2,7 milijuna kuna kojima su financirana 173 projekta.  Nadalje, od 2008. godine u partnerstvu s gospodarskim tvrtkama i županijskim obrtničkim komorama provodi se stipendiranje učenika i studenata kroz program „Poticanje obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – „STIPENDIJE“, pa su ukupno do sada sufinancirana 932 stipendista.

Osim navedenih programa, od ove godine Ministarstvo turizma s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava organizira održavanje Dana poslova u Osijeku, Zagrebu i Kninu, u ožujku, gdje će se promovirati zanimanja u turizmu te aktivne mjere politike zapošljavanja kao i natječaj „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ financiran iz Europskog socijalnog fonda, namijenjen povećanju zapošljivosti ranjivih skupina u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Dakle, Ministarstvo turizma i ove godine nastavlja s provođenjem svih aktivnosti predviđenih Strategijom razvoja turizma RH do 2020., čiji je cilj povećanje konkurentnosti turizma RH podizanjem kvalitete ponude i usluge. Dosljedno, sistematično i ispravno provođenje turističke politike, uz kvalitetnu suradnju javnog i privatnog sektora, što je nezaobilazan čimbenik uspjeha, donijela je odlične turističke rezultate tijekom 2016. godine, kako u fizičkim i financijskim pokazateljima.

U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine ostvareno rekordnih 91 milijun noćenja, što je godišnji rast od čak 11 milijuna, a ostvareni su i rekordni prihodi od gotovo 8 milijardi eura te investicije od 670 milijuna eura. Ove će godine turistički sektor imati još snažniji investicijski zamah. Investicije će iznositi 800 milijuna eura, što je oko 130 milijuna više nego lani, a diljem Hrvatske otvorit će 50-ak novih i novoobnovljenih hotela i drugih smještajnih i ugostiteljskih objekata.

Mogu zaključiti kako je 2016. godina za turizma RH bila itekako uspješna, a za 2017. godinu najave su još bolje. Uz rast prihoda Hrvatska još uvijek ima dovoljno prostora za dizanje turističkog prometa, prije svega u periodu izvan ljetnih mjeseci, što je cijelom sektoru i u interesu. Stoga sam uvjeren će i ova godina biti pozitivna za turizam, odnosno da će donijeti dodatni rast u fizičkim i financijskim pokazateljima, i to na razini 3 do 4 posto. Kao što sam već naglasio, realizirani rezultati posljedica su kvalitetnog rada privatnog, ali i javnog sektora, odnosno sinergije u svim aktivnostima, povećanju investicija te dobrih marketinških aktivnosti. Dakle, doprinos svakoga od vas bio je ključan za postizanje takvih izvrsnih rezultata, na čemu vam ovom prilikom još jednom zahvaljujem te svima nama želim uspješan nastavak turističke 2017. godine.

Vaš ministar turizma, Gari Cappelli



Poruka ministra