Ministar Cappelli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministar turizma Gari Cappelli ovoga je vikenda u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje obilazi investicije u hotelski sektor. Ministar je jučer sudjelovao na proširenoj sjednici Turističkog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, gdje su ga župan Nikola Dobroslavić te predstavnici turističkog gospodarstva županije upoznali s investicijama i izazovima u turizmu njihove županije. 

Ministar Cappelli danas je, uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika Igora Deranju te redatelja filma Robin Hood Origins Otta Bathursta i operativnog producenta filma E. Bennetta Walsha sudjelovao na konferenciji za medije kojom je najavljen početak snimanja filma.

Ovom prilikom ministar Cappelli istaknuo je vrijednost snimanja ovakvih filmova u Hrvatskoj, što znatno doprinosi brendiranju i promociji Hrvatske.

„Filmska industrija, osim same promocije Hrvatske, pridonosi i razvoju ponuda u turizmu kao i konkurentnijem poslovanju van ljetne sezone. Boravak velikih produkcijskih ekipa donosi značajan financijski priljev u lokalnu zajednicu jer, osim smještaja, velikom broju ljudi koji sudjeluju u snimanju filma, potrebne su ugostiteljske, zabavne, ali i razne ostale usluge vezane uz duži boravak na određenom području. Lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja su preporuka i motiv svima onima koji još nisu otkrili čari i prirodne ljepote naše zemlje da to uskoro učine“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako Hrvatska, zbog svoje ljepote, raznovrsnosti i izvanredno očuvanih lokaliteta i objekata kulturne baštine, ima sve potencijale za snimanje svih filmskih žanrova.

Prilikom posjeta Dubrovniku, ministar je obišao i radove na hotelu Excelsior te projekt rekonstrukcije i izgradnje dvaju bazena travel lifta u ACI marini Komolac. Ministar je istaknuo kako je Hrvatska danas jedno veliko turističko gradilište te kako se očekuju investicije u vrijednosti preko 800 milijuna eura i otvorenje do glavnog dijela sezone više od 40 novih odnosno novoobnovljenih hotela. Ministar je istaknuo kako je Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma u posljednje tri godine financiralo projekte turističke infrastrukture u vrijednosti više od 4 milijuna kuna, dok je u prošloj godini za privatne projekte izdvojeno više od 1,5 milijun kuna iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva.

Ministar je ovom prilikom iznio i podatke o posjeti u 2017.godini, naime Dubrovačko-neretvansku županiju je od početka godine do polovice veljače posjetilo 22,5 tisuće ljudi, koji su ostvarili 73 tisuće noćenja, što je 31 posto više u odnosu na lani. Najviše je gostiju iz BiH, Francuske, Koreje, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Dok je Hrvatsku ove godine do polovice veljače posjetilo 273 tisuće gostiju, koji su ostvarili 732 tisuće noćenja (+ 14 posto). Najviše je gostiju noćilo u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Umagu i Rijeci.

U nedjelju 19. veljače, u 10.00 sati ministar Cappelli obići će Hotele Plat, koje će Vlada Republike Hrvatske uskoro proglasiti strateškom investicijom. Ministru će se predstaviti budući razvoj tvrtke, a izjave za medije predviđene su u 10.30 sati. (www.mint.hr)

Pisane vijesti