Održana konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180703_parkovi_msu.JPG

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike danas je u Muzeju suvremene umjetnosti održana konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”. U okviru konferencije održana je panel rasprava o ovoj temi, na kojoj su sudjelovali pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, ravnatelj NP-a Brijuni Marno Milotić, ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić, ravnatelj PP-a Lanjsko polje Ivor Stanivuković i načelnica Odjela za zaštićena područja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Irina Zupan.

Cilj konferencije je senzibilizirati javnost kako sačuvati jedinstvenu prirodu 19 hrvatskih parkova, a istovremeno iskoristiti ih za održiv turizam te koji su prioriteti Vlade RH u području razvoja ekološkog pristupa turizmu.

Uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, u uvodnom dijelu konferencije neki od govornika bili su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, stručnjak zagrebačkog Instituta za turizam Hrvoje Carić te ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević. 

Na konferenciji je predstavljeno 20 projekata koji će parkovima omogućiti bolju komunikaciju s turistima i dati im cjelovitu informaciju.

Ekološki pristup razvoju turizma i poštivanje načela održivog razvoja prepoznati su u svjetskim razmjerima kao društveno poželjni i profitabilni, zbog čega treba jačati svijest o potrebi primjene ovakvog pristupa, posebice u području s vrijednom prirodnom i kulturnom baštinom.

Biološka i krajobrazna raznolikost temelj je turističke atraktivnosti Hrvatske i komparativne prednosti na globalnom tržištu. Manji broj zemalja u Europi ima više od dvije biogeografske regije, dok ih Hrvatska ima tri.

Zaštićena područja prirode zauzimaju gotovo 8,55 posto ukupne površine Hrvatske (12,22% kopna i 1,94% teritorijalnog mora), dok ekološka mreža EU Natura 2000 obuhvaća 36,73% kopna i 15,42 teritorijalnog mora, što je otprilike dvostruko više od EU prosjeka.

Prezentacije:



Pisane vijesti