Održan online bilateralni sastanak ministrice turizma i sporta Brnjac i ministrice kulture i medija Obuljen Koržinek s talijanskim ministrom za kulturu i turizam Franceschinijem

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201120_online_mints.jpg

Uoči četvrte plenarne sjednice Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održale su danas, 20. studenog 2020. godine, online bilateralni sastanak s talijanskim ministrom kulture i turizma Dariom Franceschinijem.

Ministrica Brnjac je predložila osnivanje Mješovite radne skupine za turizam koja bi održavala periodične (online) sastanke na teme od zajedničkog interesa, a u cilju još uspješnije suradnje Hrvatske i Italije u području turizma. Također, ministrica je istaknula kako je tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU pokrenuta kvalitetna diskusija među državama članicama upravo u sektoru turizma, pri čemu je u konstruktivnoj raspravi utvrđena potreba za pronalaženjem zajedničkog plana za prevladavanje krize.



„U izvanredno teškim okolnostima koje su pogodile turizam ove godine posebno je važno  razmjenjivati iskustva o korištenju EU sredstava, poticati javno-privatna partnerstva, te međuregionalne i međusektorske suradnje u cilju osiguravanja oporavka i otpornosti, ali i daljnjeg razvoja i rasta turističkog sektora“, istaknula je ministrica Brnjac.
 
„Iako je Inicijativa za bolje pozicioniranje turizma unutar država EU, koju je Republika Hrvatska predstavila 2018. godine, pobudila velik interes i potporu, kako talijanskih, tako i ostalih država članica EU, držimo kako je daljnji rad u cilju isticanju važnosti turizma i njegovog boljeg pozicioniranja na dnevnom redu Europske unije i dalje potreban, posebno za poticanje rasta i zapošljavanja. Stoga Hrvatska iskazuje svoju predanost daljnjoj suradnji“; kazala je ministrica Brnjac.
 
„Prepoznajemo, također, i široke mogućnosti suradnje kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području posebnih oblika turizma, s posebnim naglaskom na kulturni, zatim ekološki, eno-gastro, ciklo, kongresni, zdravstveni, aktivni i zimski turizam“, dodala je ministrica Brnjac.

Hrvatska je otvorena i za mogućnost zajedničkog nastupa i promocije s Italijom na trećim tržištima, kao i za ponudu prijenosa znanja i iskustava o tehnološkom, zakonodavnom i organizacijskom aspektu našeg jedinstvenog i nagrađivanog sustava eVisitor.
 
Ministri su se složili kako je obrazovanje u turizmu ključno za jačanje i daljnji razvoj sektora, te kako je razmjena znanja i dobrih praksi u području izobrazbe kadrova u turizmu i ugostiteljstvu vrlo korisna za obje strane.

Priopćenja