​Na Danima hrvatskog turizma proglašena tri najbolja projekta srednjih strukovnih škola u okviru poziva „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2018. godine“

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181025_ucenici.jpg

U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Hvaru jučer su na svečanosti dodjele godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, između ostalog dodijeljene i nagrade za tri najbolja projekta srednjim strukovnim i umjetničkim školama koje su sudjelovale u odabranim projektima u okviru Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2018. godine.

Riječ je o pobjednicima ovogodišnjeg natječaja Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa „Promocija zanimanja“ koji se provodi od 2009. Za 12 projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola, odobreno je približno 400.000 kuna.

U 2018. godini Povjerenstvo za odabir najbolja tri projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola izdvojilo je ove: projekt „15000 slika iz srca Slavonije“ - Tehnička škola Požega u partnerstvu s Obrtničkom školom Požega; projekt „Rimska gozba“ - Ekonomska i turistička škola Daruvar u partnerstvu s Tehničkom školom Daruvar i Glazbenom školom Brune Bjelinskog Daruvar; projekt „Dani neretvanske spize“ - SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Ploče.
 
Javnim pozivom za izradu projekata u turizmu i za turizam, želi se utjecati na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola. Sredstva su namijenjena srednjim strukovnim i umjetničkim školama za projekte kreiranja novih turističkih proizvoda i unapređenja procesa upravljanja destinacijom u suradnji s drugim obrazovnim sektorima i privatnim sektorom.
 
Kulinarsko natjecanje u sklopu Dana hrvatskog turizma
 
U nastavku programa Dana hrvatskog turizma na Hvaru, pobjednički tim srednjoškolaca iz Ploča sudjelovao je i na gastronomskom natjecanju u kojem su kulinarska umijeća u Podravkinoj kuhinji, jednog od sponzora ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, na središnjem hvarskom trgu odmjerili gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.



Učenici su imali zahtjevan zadatak, kao članovi stručnog žirija, izabrati pobjednika u spravljanju zadanog jela, a odluka je bila neriješena u korist oba kuhara. Bila je ovo prilika da se učenici, kao mlade nade turističko – ugostiteljskog sektora, okušaju kao ocjenjivači i gastro stručnjaci pri čemu su pokazali zavidna znanja.



Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska. Dani hrvatskog turizma ove se godine održavaju uz potporu Grada Hvara i Turističke zajednice Grada Hvara koji ove godine obilježavaju 150 godina organiziranog turizma.

Više o programu Dana hrvatskog turizma, potražite na mrežnim stranicama Ministarstva turizma.

Pisane vijesti