Kalmeta: Očekujemo i više turista i veće prihode

Slika /arhiva/050228-turizam3.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je, predsjedajući prvoj ovogodišnjoj sjednici Povjerenstva za pripremu turističke 2005., izjavio da pripreme za ovogodišnju turističku sezonu na svim razinama idu dobro. Kalmeta je naznačio da je realno očekivati oko 10 milijuna turista u Hrvatskoj ove godine te oko 10 milijardi američkih dolara prihoda od turizma.Ministar Kalmeta kazao je kako priznanja poput onoga da je Hrvatska najpoželjnija destinacija u svijetu obvezuju da se sezona odradi bolje nego lani.(Hina)

Potpisivanje ugovora između Ministarstva i Instituta za turizam

Na sjednici Povjerenstva potpisan je ugovor između Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Instituta za turizam. Riječ je o projektu "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam", kojemu je svrha doznati stvarne potrebe ovdašnjeg turizma za proizvodima i uslugama, ali istodobno i ukupan potencijal domaćeg gospodarstva i poljoprivrede za sudjelovanje u turizmu. Ugovor za izradu studije potpisali su Sanda Ćorak, ravnateljica Instituta za turizam i ministar Božidar Kalmeta. Ako projekt bude zaživio, bruto domaći proizvod trebao bi imati više koristi od turizma. Naime, u 2003. godini od 7,9 milijardi dolara ostvarene potrošnje turista u Hrvatskoj tek 5,4 milijarde pretvorilo se u bruto domaći proizvod. Ovaj projekt na sjednici je pozdravio i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić rekao je da su za pripremu ovogodišnje turističke sezone planirana ulaganja od oko 3 milijarde kuna, u sedam primorskih županija. Najviše se ulaže u Istarskoj, gotovo 1,4 milijarde te Primorsko-goranskoj županiji, 992,4 milijuna kuna. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa 836,4 milijuna, Splitsko-dalmatinska sa 261,9 milijuna, Ličko-senjska sa 144,2 milijuna te Šibensko-kninska 114,5 milijuna i Zadarska županija sa 86,5 milijuna kuna.

Aktivnosti i mjere programa pripreme turističke godine 2005. Aktivnosti i mjere programa pripreme turističke godine 2005. Aktivnosti i mjere programa pripreme turističke godine 2005.



Pisane vijesti