Izložba ”Jurjevo v Strmcu“

Slika /arhiva/100421-TZZZ-logo.jpg

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe ”Jurjevo v Strmcu“ (utorak, 29. 4. 2014. u 12 sati, TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb). Izložbu će otvoriti gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, a kulturno-umjetnički program će izvesti KUD „Strmec“.

Upravo je Jurjevo povod za postavljanje ove prave proljetne izložbe. Članovi KUD-a „Strmec“, iz Strmca kraj Svete Nedelje, u naš će izložbeni prostor prenijeti dio ugođaja s proslave Jurjeva, koje se i dan danas njeguje u tom kraju iznimno bogate kulturne baštine i tradicije. Uz vrijedne, stoljetne narodne nošnje svetonedeljskoga kraja, bit će izloženi stari uporabni predmeti, kao što su diža, korito, riflača, sitnica, strugajna, sito, ručna žaga i dr.

Tradicija proslave blagdana Sv. Jurja ili Jurjeva u Zagrebačkoj je županiji duboko ukorijenjena. Dolazak Sv. Jurja za većinu je stanovnika, uglavnom seljaka, označavao dolazak proljeća, toplijih dana i buđenja prirode nakon dugih i hladnih zimskih mjeseci. Jurjevo je bila i prilika da se ljudi okupe i proslave dolazak takozvanog Zelenog Jure, u pjesmi, plesu i veselju.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja 2014. godine.


 



Najave