Prvi međunarodni kongres 'Prema "zelenom" razvoju: Poduzetništvo i inovacije u turizmu'

Slika /arhiva/140428-dbk1.jpg

Danas je u Dubrovniku započeo prvi međunarodni kongres „Prema 'zelenom' razvoju:  Poduzetništvo i inovacije u turizmu“ (Towards Green Growth: Entrepreneurship and Innovation in Tourism) te prvi sastanak stručne skupine za turizam u jugoistočnoj Europi, koji organiziraju Investicijska povelja za jugoistočnu Europu, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD Investment Compact SEE), Regionalni savjet za suradnju (RCC) i Hrvatska unija malih poduzetnika (HUMP-CROSBU).

Pozdravnu riječ na otvorenju Kongersa uputili su Camilo Sorza, CEO Adriatic Luxury Hotels, Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika, Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma RH i dr. Alan Paić, v.d. načelnika odjela za jugoistočnu Europu pri tajništvu za globalne odnose OECD-a. Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, istaknuo je da je prostor važan turistički resurs u RH i kako daljnji razvoj turizma treba podrediti načelima održivosti. Također je kazao kako se ni u jednom poslu, pa tako ni u turizmu, ne može uspjeti slučajno i improvizacijom bez primjene novih znanja, novih tehnologija i novih modela, a sve temeljeno na inovativnosti.  

Kongres je započeo predavanjima i radionicama istaknutih stručnjaka, poput izvršnog predsjednika tvrtke CIM (Creative Industries Management) iz Helsinkija, prof.  Jorme Routtija, o inovativnim sustavima u gospodarstvu temeljenom na znanju te dr. Charlesa W. Wessnera iz SAD-a, direktora Nacionalne akademije znanosti za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo. Također su izlagali stručnjaci iz Europskog gospodarskog socijalnog vijeća iz Grčke i Velike Britanije.

Na Kongresu se održava prvi sastanak Radne skupine za turizam OECD-a s Regionalnim savjetom za suradnju, a zadatak mu je razvoj konkurentnosti turizma ne samo u Hrvatskoj, već u okviru jugoistočne Europe. Razmatrat će se koje politike sputavaju turizam i što treba reformirati da turizam više pridonosi ukupnom gospodarskom rastu.

Cilj Radne skupine za turizam jest povećati konkurentnost ovog sektora u regiji, istaknuo je dr. Alan Paić, što će se postići uklanjanjem barijera koje sputavaju poduzetništvo u tom sektoru. Također je potrebno poticati suradnju među susjedima, pogotovo kada je u pitanju promocija na udaljenim tržištima te surađivati na regionalnoj razini. Europa je prepoznala inovacije kao motor gospodarstva, a Hrvatska treba više ulagati u istraživanja i inovacije i iskoristiti mogućnost strukturnih fondova EU.

Visoki pokrovitelj Kongresa je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, uz potporu grada Dubrovnika, Ministarstva turizma, Ministarstva poduzetništva i obrta, HAMAG-a te Europskog gospodarsko socijalnog vijeća (EESC).



Pisane vijesti