Dodjela bespovratnih sredstava za razvoj hrvatskog turizma

Slika /arhiva/dessa-dbkP8238545.jpg

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka objavilo je u srijedu 14. veljače 'Javni poziv za dodjelu državne potpore' temeljem:  Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima; Programa poticanja izrade izvornih suvenira; Programa poticanja razvoja tematskih turističkih putova u RH.

Sredstva potpore dodjeljuju se po pojedinom projektu sukladno Uredbi o državnim potporama, a ovisno o odabranom Programu ona ne mogu prijeći iznos od 100.000 ili 250.000 kuna po pojedinom korisniku. 

Korisnici potpora mogu biti zainteresirane pravne i fizičke osobe, zadruge, ustanove, udruge s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva pojedinog Programa, a slučaju tematskih putova, ponuđeni Program se odnosi isključivo na pravne osobe.  

Sredstva za izradu izvornih suvenira namijenjena su stvaranju autentičnih proizvoda na temeljima kulturne baštine, a uređenje turističkih putova temeljeno je na ideji povezivanja različitih područja RH, kako bi se gostima predstavili i oni manje poznati krajevi naše zemlje.   

Program posvećen obnovi baštine provodi se od 2000. godine, a u šest prethodnih godina iz državnog je proračuna sufinancirano 264 projekta u iznosu od 22,7 milijuna kuna.

Obnovljeni su mnogi objekti tradicijskih zanata: vodenice, kovačnice, grnčarije, pilane i slično te objekti tradicijskih seljačkih gospodarstava, objekti tradicijske arhitekture.  

Detaljnije informacije vezane uz navedene Programe dostupne su na web stranicama Ministarstva (TURIZAM/Programi kreditiranja), a rok za dostavu zahtjeva i projekata je do 10. ožujka 2007. godine.  



Pisane vijesti