U hrvatski turizam ulaganja od 13,6 milijardi kuna

Slika /arhiva/070115PICT0092.jpg

U ovoj godini počinje investicijski ciklus ulaganja u hrvatski turizam u visini od oko 13,6 milijardi kuna, temeljem ankete koje je Ministarstvo provelo među županijama, županijskim turističkim zajednicama i turističkim tvrtkama, istaknuto je na današnjoj prvoj sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za pripremu i provedbu turističke 2007. godine.

Dio tih ulaganja koja započinju u ovoj godini realizirat će se do 2010. godine, no njima još treba dodati investicije u izgradnju autocesta (5,64 milijardi kuna), morske i zračne luke i ostalu prateću infrastrukturu koju financira država. Većina planiranih ulaganja u iznosu od 8,8 milijardi kuna odnosi se na RH bez Grada Zagreba, na koji otpada ostatak od 4,8 milijardi kuna. Slijedi Istarska županija s 2,47, Zadarska s 1,5, Splitsko-dalmatinska s 1,47, Primorsko-goranska s 1,2 te Dubrovačko-neretvanska s 1,03 milijarde kuna.

S više od 10,3 milijuna registriranih turističkih dolazaka i više od 53 milijuna turističkih noćenja protekla 2006. godina može se proglasiti rekordnom turističkom godinom, složili su se ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i državni tajnik za turizam Zdenko Mičić na prvoj ovogodišnjoj sjednici Povjerenstva za pripremu i provedbu turističke godine 2007.

Naglasili su kako se temeljem ostvarenih rezultata za ovu godinu planira porast fizičkog prometa od dva posto te porast prihoda od turizma do pet posto. Pohvaljeni su i izvrsni prihodi od turizma u prvih devet mjeseci prošle godine, koji su iznosili 5,8 milijardi eura te su veći su za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2005.

Kalmeta je podsjetio na kreditne programe i bespovratne poticaje Ministarstva za obnovu tradicionalnih drvenih kuća, projekt razvoja tematskih putova i izradu izvornih hrvatskih suvenira. Najavio je i planiranu izmjenu Zakona o boravišnoj pristojbi, budući da je bilo dosta prigovora s terena na način plaćanja ovisno o razredima turističkih mjesta. Kako je naglasio, turistički razredi podijelit će se u zone kako bi  manju pristojbu plaćali privatni iznajmljivači čiji su objekti u manje atraktivnim područjima, odnosno dalje od mora.

Vezano uz privatne iznajmljivače, glavni državni inspektor Kruno Kovačević istaknuo je kako Državni inspektorat spremno ulazi u ovogodišnju sezonu te kako će nastaviti žestoku borbu protiv sive ekonomije, a pogotovo nelegalne apartmanizacije stranih državljana. Naglasio je kako i njima prijete ozbiljne kazne u slučaju ne poštivanja propisa, što čak može rezultirati protjerivanjem iz Hrvatske. 

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić najavio je promidžbene aktivnosti Hrvatske kao zemlje partnera na predstojećem turističkom sajmu CBR u Münchenu  od 22. do 26. veljače kojeg će otvoriti hrvatski i bavarski premijeri Ivo Sanader i Edmund Stoiber. Tom će se prigodom održati Hrvatska večer za najvažnije partnere i predstavnike medija na kojoj će se posluživati tradicionalni hrvatski specijaliteti i odabrana autohtona vina. 

 

Pisane vijesti