Okrugli stol o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti

Slika /arhiva/logo-hok.jpg

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti dobro je izbalansiran u stručnom smislu, i nastojao je zaštititi interese svih strana - ugostitelja kao pružatelja usluga, korisnika tih usluga te države, istaknuo je pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Robert Pende na okruglom stolu o tom zakonu, održanom danas u organizaciji  Udruženje ugostitelja Zagreba.

Predsjednik tog udruženja Nenad Šepak izrazio je zadovoljstvo što su novim Zakonom prihvaćeni prijedlozi obrtnika ugostitelja, koji se odnose na smanjenje birokratizma, posebice onog dijela koji se tiče ukidanja normativa i cjenika, te ukidanje institucije voditelja poslovanja.

Tijekom izrade novog zakona jedna od značajnijih stavki koja je potaknula raspravu i neslaganje ugostitelja bilo je najavljeno ukidanje dvojne registracije objekata za rad noću.

Novim Zakonom, međutim, na inicijativu obrtnika ugostitelja, ostaje i dalje na snazi mogućnost takozvane dvojne registracije, odnosno dopušta se dvojna registracija npr. kafića i dico-bara, uz uvjet da zadovoljavaju sve zakonske odredbe.

Novi je zakon donio i još neke novine, kao što su pojačane obveze osiguranja gostiju u smještajnim objektima od posljedica nesretnog slučaja i točno definiranje iznajmljivača u području turističkog sektora.

Resorno ministarstvo u roku šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, dakle do kraja lipnja 2007. godine, treba donijeti provedbene propise, od kojih je svakako najvažniji Pravilnik o minimalno-tehničkim uvjetima.

Tim pravilnikom trebao bi se smanjiti broj tipova ugostiteljskih objekata u odnosu na važeći pravilnik. Također, pravilnik bi trebao konkretnije odrediti ponudu i obaveze ugostiteljskih objekata, navodi se u priopćenju Hrvatske obrtničke komore (HOK). (Hina)



Pisane vijesti