Poreč, 18. listopada 2023.

Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, održalo je u srijedu, 18. listopada 2023. u Poreču desetu, ujedno i posljednju regionalnu radionicu u ovom dvogodišnjem ciklusu. Tema radionice bila je Briga gostu s invaliditetom i digitalna rješenja.

Na početku u temu nas je uvela Tea Rubeša, savjetnica pravobranitelja za osobe s invaliditetom te ukazala na osnovna pravila komuniciranja s osobama različitog invaliditeta.

U interaktivnom dijelu radionice „Ne vidim, ne hodam, ne čujem“, Marinela Dropulić Ružić nam je pomogla da ono što smo čuli isprobamo i u praksi, kao npr. kako se osjeća osoba koja se kreće pomoću invalidskih kolica kad se nađe ispred povišeg pulta recepcije; ili, koje osjećaje potičemo kod osobe s oštećenjem vida kada se u restoranu obraćamo samo pratnji - kao da ona ne postoji; ili, pomaže li vikanje u komunikaciji s osobom oštećena sluha?!

U drugom dijelu radionice, profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, prof.dr. sc. Željka Car i njezina asistentica Matea Žilak predstavile su aktivnosti koje Fakultet provodi o temi pristupačnosti (kako digitalne, tako i komunikacijske) te su nas upoznale s nekoliko digitalnih rješenja koja predstavljaju alate za kvalitetnu i primjerenu komunikaciju s osobama s invaliditetom. Imali smo mogućnost isprobati jednu od njih - „Susretnicu“, pomagalo za unaprjeđenje osobne komunikacijske pristupačnosti.

Na kraju prezentiran je projekt udruge Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre „ACCESS“, financiran od strane Ministarstva temeljem javnog natječaja za udruge 2022. godine.

Sredstvima ovog projekta financirane su radionice ovladavanja vještinama komunikacije s osobama s invaliditetom za pružatelje usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Sve što smo naučili, vidjeli i isprobali, možete i vi ako pogledate snimku radionice na stranicama Ministarstva turizma i sporta ovdje.
 
Prezentacije:
Ovaj dvogodišnji ciklus regionalnih radionica završavamo konferencijom koja će se održati 21. studenoga 2023. godine u Zagrebu.