Šibenik, 23. ožujka 2023.

Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, nastavilo je s održavanjem regionalnih radionica o temi pristupačnog turizma.

U četvrtak, 23. ožujka 2023. održana je radionica u Šibeniku s temom pristupačne turističke infrastrukture. Bavili smo se elementima pristupačnosti na plažama te nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Gosti-predavači bili su predsjednik HUPT-a Bojan Hajdin te predstavnici nacionalnih parkova Plitvička jezera i Krka, Mario Ferderber i Ivona Cvitan.

Čuli smo (i vidjeli) o čemu je važno voditi računa kako bismo omogućili svim našim posjetiteljima jednak doživljaj, koji su izazovi, koja su ograničenja (zaštićena područja, topografija), ali i gdje ima prostora za napredak.

Zatim su nam predstavnice Udruge turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika, Tina Biluš i Antonia Slamić, predstavile projekt financiran temeljem javnog natječaja za udruge Ministarstva turizma i sporta „Turizam dostupan svima“ te rezultate ankete Pristupačni turizam koja je dala odgovore na pitanja o učestalosti gostiju s invaliditetom, s kojim izazovima se susreću u radu s osobama s invaliditetom te prijedlozima rješenja.

Na kraju su predstavnici Ministarstva turizma i sporta upoznali sudionike s planiranim izvorima financiranja projekata koji podupiru pristupačni turizam, bilo da se radi o sredstvima državnog proračuna, bilo o europskim sredstvima.

Prezentacije: 


Pozivamo vas da se uključite u naredne radionice, a sljedeća, „Briga o gostu s invaliditetom“, interaktivna radionica održava se 5. travnja 2023. u Makarskoj.