Završena 100. sjednica Izvršnog vijeća UNWTO-a

Slika /arhiva/290515_UNWTO-sjednica.jpg

Povodom završetka 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Rovinju, danas je održana rasprava o temi „Inovacije u turizmu: Pronalazak novih načina za borbu sa sezonalnošću“ na kojoj je posebna pozornost posvećena sezonalnosti koja predstavlja izazov za mnoge svjetske zemlje. Sudionici su razmijenili iskustva oko mjera usmjerenih borbi sa sezonalnošću, odnosno diverzifikaciju turističkih proizvoda i suradnji privatnog i javnog sektora. Ministar turizma Darko Lorencin tom je prilikom predstavio projekt „Hrvatska 365 – osjeti Hrvatsku tijekom cijele godine“ te okupljenima iznio rezultate turističkog prometa Hrvatske, s naglaskom na pred i posezonu, ali i aktivnosti koje Hrvatska poduzima za njezino produljenje. „Iako većina turista u Hrvatsku dolazi još uvijek tijekom ljetnih mjeseci, moram istaknuti kako paralelno s rastom ukupnog turističkog prometa raste i promet u razdoblju izvan glavne turističke sezone. Ove smo godine u prva četiri mjeseca zabilježili 1,1 milijun dolazaka i više od 3 milijuna noćenja, što u usporedbi sa istim periodom prošle godine predstavlja rast od čak 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Smanjenje sezonalnosti jedan je od naših glavnih izazova, a projekt Hrvatska 365 koji smo pokrenuli prošle godine i koji je usmjeren jačanju dodatnih tursitičkih proizvoda, poput kulturnog, avanturističkog, zdravstvenog, nautičkog ili eno-gastro truizma, daje odlilče rezultate. Upravo zato, projekt smo nastavili provoditi i ove godine, proširili smo broj destinacija te vjerujemo da ćemo dodatno produljiti sezonu, jer Hrvatska svakako ima sve preduvjete za razvoj cjelogodišnjeg turizma“, istaknuo je ministar Lorencin.

Povodom završetka 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Rovinju, danas je održana rasprava o temi „Inovacije u turizmu: Pronalazak novih načina za borbu sa sezonalnošću“ na kojoj je posebna pozornost posvećena sezonalnosti koja predstavlja izazov za mnoge svjetske zemlje. Sudionici su razmijenili iskustva oko mjera usmjerenih borbi sa sezonalnošću, odnosno diverzifikaciju turističkih proizvoda i suradnji privatnog i javnog sektora. Ministar turizma Darko Lorencin tom je prilikom predstavio projekt „Hrvatska 365 – osjeti Hrvatsku tijekom cijele godine“ te okupljenima iznio rezultate turističkog prometa Hrvatske, s naglaskom na pred i posezonu, ali i aktivnosti koje Hrvatska poduzima za njezino produljenje.

„Iako većina turista u Hrvatsku dolazi još uvijek tijekom ljetnih mjeseci, moram istaknuti kako paralelno s rastom ukupnog turističkog prometa raste i promet u razdoblju izvan glavne turističke sezone. Ove smo godine u prva četiri mjeseca zabilježili 1,1 milijun dolazaka i više od 3 milijuna noćenja, što u usporedbi sa istim periodom prošle godine predstavlja rast od čak 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Smanjenje sezonalnosti jedan je od naših glavnih izazova, a projekt Hrvatska 365 koji smo pokrenuli prošle godine i koji je usmjeren jačanju dodatnih tursitičkih proizvoda, poput kulturnog, avanturističkog, zdravstvenog, nautičkog ili eno-gastro truizma, daje odlilče rezultate. Upravo zato, projekt smo nastavili provoditi i ove godine, proširili smo broj destinacija te vjerujemo da ćemo dodatno produljiti sezonu, jer Hrvatska svakako ima sve preduvjete za razvoj cjelogodišnjeg turizma“, istaknuo je ministar Lorencin.

Nakon popodnevne tematske sjednice, održana je i konferencija za medije, a uz ministra Lorencina sudjelovao je i ministar turizma i zabave Jamajke, Kenneth Wykeham McNeill, ujedno i predsjedavajući Vijeća te glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai. 

„Upravo smo završili 100. sjednicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, čije se održavanje poklopilo s 40. obljetnicom organizacije te 70. obljetnicom Ujedinjenih naroda. Bilo je ne samo dobro, nego izvanredno. Ovo je svakako bila povijesna sjednica za našu organizaciju i vrlo smo zadovoljni što  je održana upravo u Hrvatskoj, zemlji koja je turizam stavila među svoje razvojne prioritete“, rekao je Rifai. Glavni tajnik Rifai iznio je i zaključke dvodnevne sjednice, s naglaskom na prioritetna područja rada organizacije, uključujući vizne olakšice, oporezivanje, održivi razvoj i povezivanje kulture i turizma. Vijeće je posebnu pozornost posvetilo i raspravi o sezonalnosti.

U sklopu današnje sjednice, ministar Lorencin i potpredsjednik Islamske Republike Iran, Masoud Soltanifar, potpisali su dokument o osnivanju radne skupine za suradnju na području turizma, što je između ostaloga rezultat nedavnog posjeta ministra Lorencina Iranu.

„Hrvatska je uspješna zemlja u području turizma, a ovaj dokument rezultat je vrlo aktivne suradnje s ministrom Lorencinom s kojim smo se susreli već nekoliko puta. Hrvatska ima jako dobre rezultate u turizmu i svakako vjerujem da će ova suradnja biti izuzetno korisna za obje zemlje, a svakako ćemo koristiti vaše iskustvo u razvoju turizma“, istaknuo je Soltanifar.

Ministar Lorencin je naglasio kako će aktivnosti radne skupine biti usmjerene jačanju turističke suradnje te suradnje javnog i privatnog sektora, jer već sada postoje hrvatske tvrtke koje su počele poslovati u Iranu te će im stoga ovakva suradnja biti dodatna podrška za daljnje poslovanje na tom tržištu.

Kao i prethodnih dana, i danas je za sve sudionike organiziran popratni društveni program, odnosno obilazak Nacionalnog parka Brijuni te Pule, gdje će imati prilike uživati u gladijatorskim borbama u Areni i „svjetlećim divovima“. Za sutra je sudionicima organiziran obilazak Grožnjana, Histria aromatica Parka u Balama te Poreča.

Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) izabralo je Rovinj za domaćina na sjednici u španjolskom Santiago de Composteli, u lipnju 2014. godine, a Hrvatska se za  domaćinstvo natjecala u društvu Egipta i Jamajke. Hrvatska je članica UNWTO-a od 1993. godine. Za članstvo u Izvršno vijeće Hrvatska odabrana je 2013. godine i trenutno je, uz Mozambik, potpredsjedavajuća zemlja. Više informacija o 100. sjednici IV UNWTO-a, uključujući i detaljan program za sudionike možete pronaći na stranicama Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

                                   



Pisane vijesti