Zamjenik ministra Ivičić predstavio rezultate predstečajnih nagodbi na turistički sektor

Slika /arhiva/140409-ri_1.jpg

Zamjenik ministra turizma, Ratomir Ivičić sudjelovao je danas na konferenciji o predstečajnim nagodbama, gdje je predstavio njihov utjecaj na turistički sektor. „Procesom predstečajnih nagodbi društvima je pružena šansa da postanu likvidna i nastave poslovanje, što je znatno utjecalo i na turistički sektor Republike Hrvatske. Ukupno jedanaest turističkih društava u većinskom državnom vlasništvu bilo je obuhvaćeno ovim procesom i svakom od tih društava pristupalo se posebno, jer se iz svakog procesa nastojao izvući maksimalan rezultat“, istaknuo je zamjenik Ivičić, zaključivši kako je kompletan proces predstečajnih nagodbi u turističkom sektoru uspješno proveden.

Zamjenik ministra turizma, Ratomir Ivičić sudjelovao je danas na konferenciji o predstečajnim nagodbama, gdje je predstavio njihov utjecaj na turistički sektor.

„Procesom predstečajnih nagodbi društvima je pružena šansa da postanu likvidna i nastave poslovanje, što je znatno utjecalo i na turistički sektor Republike Hrvatske. Ukupno jedanaest turističkih društava u većinskom državnom vlasništvu bilo je obuhvaćeno ovim procesom i svakom od tih društava pristupalo se posebno, jer se iz svakog procesa nastojao izvući maksimalan rezultat“, istaknuo je zamjenik Ivičić, zaključivši kako je kompletan proces predstečajnih nagodbi u turističkom sektoru uspješno proveden.

Od ukupno 987 poduzeća koja su prošla proces predstečajnih nagodbi, u turističkoj je djelatnosti sklopljeno 28 nagodbi te je na taj način očuvano 813 radnih mjesta. Ukupan iznos prijavljenih obveza tih turističkih društava iznosi 686,7 milijuna kuna, s time da je u procesu predstečajne nagodbe otpisano 358,8 milijuna, ili 46,4 posto. Od ukupno 11 turističkih društava u većinskom državnom vlasništvu, kapaciteta od gotovo 13 tisuća kreveta, za njih osam sklopljena je predstečajna nagodba pred mjerodavnim nagodbenim vijećem, s time da za dva društva plan restrukturiranja ne predviđa povezivanje sa strateškim partnerom. Za preostala tri društva, koja raspolažu manjim brojem smještajnih jedinica, strateški partner nije pronađen te je nagodba obustavljena.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac također je istaknuo kako je proces predstečajne nagodbi imao veliki uspjeh upravo u turističko-hotelskim poduzećima koja su na taj način uspjela pronaći strateškog partnera i nastaviti poslovanje.

„Nastavak poslovanja tih turističkih tvrtki i nove investicije omogućit će opstanak domaćim građevinskim tvrtkama koje su, uz tekstilne, najbrojnije u procesu predstečajnih nagodbi i imaju najveće iznose otpisa duga“, zaključio je Lalovac.

Uz spomenute te brojne okupljene sudionike iz privatnog i javnog sektora, na konferenciji su sudjelovali i ministar financija Slavko Linić te pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, a u organizaciji poslovnog tjednika Lider.



Pisane vijesti