Zadar ove godine očekuje više turista i kruzera nego lani

Slika 21.1.2010

U Zadru ove godine očekuju povećanje fizičkog turističkog prometa od 2 do 3 posto u odnosu na prošlu godinu, što među ostalim temelje na relativno dobrim prvim najavama sa stranih tržišta, od 'low cost' avioprijevoznika, kao i najavama otvaranja prvog zadarskog hotela s pet zvjezdica te dolaska više od stotinu brodova na kružnim putovanjima u zadarsku luku, doznaje se iz Turističke zajednice grada Zadra.

Za sada u Lučkoj upravi Zadra imaju potvrđeno 95 ugovorenih termina za dolazak manjih ili većih stranih kruzera, no očekuje se da će ih biti i više od sto, što je puno više nego prošle godine kada je u zadarskoj luci zabilježen veliki pad dolazaka i otkazivanja kruzera u odnosu na 2008.

Sezona dolazaka tih brodova ove je godine u Zadru počela već 6. siječnja kada je u zadarsku luku uplovio američki brod Athena (s oko 550 putnika), koji će ponovo doći krajem siječnja, a i tijekom ostalih mjeseci sve do jeseni. To je ujedno i prvi put da u zadarsku luku neki kruzer uplovi već u siječnju, a s obzirom da na vezu taj brod ostaje tri dana američki i drugi turisti s tog će broda imati priliku razgledati Zadar i okolicu.

Iz Turističke zajednice pritom ističu i prednost Zadra za kruzere, čiji putnici i prilikom jednodnevnog zadržavanja stignu primjerice otići na kraće izlete u nacionalne i parkove prirode u blizini (Krka, Kornati, Sjeverni Velebit, Paklenica, pa i na Plitvice).

Povećanju ovogodišnje turističke posjete Zadru trebale bi pridonijeti i nove sezonske linije niskotarifnih zračnih prijevoznika Germanwingsa i Ryanaira od ovog proljeća iz Zadra prema Hannoveru odnosno prema Oslu i Bruxellesu.

Za početak ljeta najavljeno je otvaranje prvog zadarskog hotela s pet zvjezdica, Falkensteinerovog Hotela & Spa Iadera u sklopu naselja Punta Skala, koji će osim luksuznog smještaja nuditi i wellness te druge sadržaje.

Boljoj informiranosti o ponudi, pa i ovogodišnjoj posjećenosti Zadra trebale bi, kako očekuju iz Turističke zajednice, pridonijeti i brojne manifestacije u tom gradu, kao i redizajn internetskih stranica te zajednice, što će dovršiti do kraja veljače. (Hina)
 

Pisane vijesti