Za EU fondove prijavljena tri projekta u zaštićenim područjima

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije (EU) Ministarstvo zaštite okoliša prijavilo je danas tri projekta u zaštićenim područjima, vrijedna više od 100 milijuna kuna, izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku ministar Mihael Zmajlović. Strateška opredijeljenost ministarstva jest omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode te staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja, rekao je ministar i dodao da će se realizacijom tih projekata povećati turistički potencijal zaštićenih područja.

Riječ je o projektima uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima u Nacionalnom parku Krki, izgradnji Geo-infocentra u Voćinu u Parku prirode Papuku i uređenju posjetiteljskog centra Krasna u Nacionalnom parku Sjevernom Velebitu. Ako projekti prođu evaluaciju i budu prihvaćeni, a to će biti poznato već krajem svibnja ove godine, rekao je ministar, bit će financirani iz strukturnih fondova od 95 do 99 posto.

U Šibeniku je danas najavljen projekt pod nazivom "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke", u sklopu kojeg je planirana gradnja posjetiteljskog centra Puljane u Nacionalnom parku Krki.

Osim ministra Zmajlovića, na konferenciji su bili i ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Krke Tonči Restović i koordinator Projekta integracije u EU "Natura 2000" Igor Kreitmeyer.

Riječ je o projektu koji će biti prijavljen za strukturne fondove Europske unije, a podrazumijeva izgradnju laboratorija za hidrološka istraživanja, hostela, uređenje prirodoslovne zbirke i poučnih staza te internetskog centra i centra za edukativni prihvat djece i mladih. Sve to prostirat će se na gotovo 50 tisuća metara četvornih, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Vrijednost investicije, za koju je već dobivena lokacijska dozvola, dostiže čak 40 milijuna kuna, a većinu novca trebali bi osigurati EU fondovi.

Ako sve bude išlo po planu, "projekt će kroz dvije godine potpuno promijeniti prilike" na području gornjeg toka rijeke Krke, rekao je Tonči Restović. Podsjetio je kako će centar Puljani biti vezan uz arheološki lokalitet Burnum pješakim stazama koje će se urediti. Da će centar Puljani biti generator razvoja gornjeg toka Krke, smatra i ministar Zmajlović, koji je najavio još dva projekta koje je pokrenulo njegovo ministarstvo.

Nacionalni parkovi, istaknuo je Zmajlović, moraju pokrenuti lokalnu sredinu i stvoriti interakciju s lokalnim stanovništvom. To radi Nacionalni park Krka i zato su ovakva ulaganja važna, dodao je. Ministarstvo kojem je na čelu, otkrio je Zmajlović, ove i iduće godine za slične projekte namjerava izdvojiti 800 milijuna kuna. (Hina)



Pisane vijesti