Vukovar: O razvoju seoskog turizma

Slika /arhiva/060408-vu-FaH.jpg

Ruralna područja sudjeluju sa svega 2,2 posto u turističkim noćenjima i 5,2 posto u dolascima turista, iako im pripada 92 posto teritorija RH i na njima živi 40 posto stanovništva, rekao je danas u Vukovaru državni tajnik za turizam Zdenko Mičić govoreći o seoskom turizmu kao pokretaču ruralnih područja.

Nakon što je sudjelovao u radnom sastanku koji je prijepodne održan u Iloku uoči Nacionalnog okruglog stola o temi "Quo vadis seoski turizam", Mičić se u Vukovaru susreo s predstavnicima županijskih vlasti, gradova te turističkih djelatnika Vukovarsko-srijemske županije.

Govoreći o novim programima razvitka ruralnog turizma, kao vrlo značajni naveo je Program poticanja razvoja tematskih turističkih putova, za čiju je provedbu u 2007. godinu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Za taj program u Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, prema njegovim riječima, pristiglo je 120 zahtjeva.

Za Program poticanja izrade izvornih hrvatskih suvenira Ministarstvo je osiguralo milijun kuna, a ukupno je za taj program pristiglo 340 zahtjeva, naveo je dodajući kako je Ministarstvo u ovoj godini osiguralo i 3 milijuna kuna za subvencioniranje kamata za kredite iz Programa poticanja seoskog turizma.

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić upozorila je kako su u poticanju razvitka turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske često puno veći problemi nedovoljne organizacijske mogućnosti te nedostatak turističkih djelatnika. Za razvoj seoskog turizma zainteresirano je 35 vukovarsko-srijemskih seoskih domaćinstava, dodala je rekavši kako je u 2006. godini u toj županiji ostvareno 63.858 noćenja, što je za 11,4 posto više nego u 2005. godine. (Hina)



Pisane vijesti