Potrebno pojednostaviti propise za bavljenje ruralnim turizmom

Slika /arhiva/070323-ilok-1.jpg

Projekt razvoja ruralnog turizma i turizma na seljačkim gospodarstvima trebao bi postati projekt Vlade, jer je jedino na taj način moguće usuglasiti propise i riješiti probleme u toj djelatanosti, ocijenjeno je na Nacionalnom okruglom stolu "Quo vadis seoski turizam" koji je jučer i danas održan u iločkom hotelu "Dunav".

Predstavljajući zaključke okruglog stola, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera Dijana Katica skrenula je pozornost na potrebu kreiranja baze podataka turističkih seljačkih gospodarstava i ostalih vidova usluga na selu, te poduzetnika u ruralnom turizmu.

Istaknula je i da je u cilju poticanja i daljnjeg razvoja ruralnog turizma potrebno, kroz HITROREZ i prilagodbu propisa, pojednostaviti postojeću zakonsku regulativu, a novim propisima treba omogućiti jednostavnije bavljenje ruralnim turizmom.

U Hrvatskoj bi, predlaže, trebalo donijeti posebni zakon o ruralnom turizmu koji bi zamijenio sadašnji veliki niz zakonskih i podzakonskih propisa koji određuju status te djelatnosti.

U tom velikom broju propisa, seljačka gospodarstva sve se teže snalaze, a brojnost propisa kojih se moraju pridržavati, dodatno otežava njihovo poslovanje, kazala je Katica.

No, na okruglom su se stolu čula i mišljenja da poseban zakon nije potreban, da bi, kako kaže Željko Janeš iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ruralni turizam "svoju priliku" trebao vidjeti u HITROREZ-u uz pomoć kojega bi bilo moguće "srezati" sve propise koji otežavaju razvoj ruralnog turzima.

I ostali sudionici okruglog stola suglasni su da je je zakonska regulativa najveća 'kočnica' daljnjeg razvoja ruralnog turizma te da je tu "šumu propisa" potrebno pojednostaviti.

U zaključcima s okruglog stola navodi se i potreba ubrzanog osnivanja strateške interesne radne skupine za razvoj ruralnog turizma i turizma na seljačkim gospodarstvima, potreba uspostave sustava edukacije, te pokretanje priprema za izradu strategije razvoja ruralnog turizma.

Okrugli stol organizirali su Konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis", Hrvatski farmer d.d. i Klub članova "Selo" uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. (Hina)
 



Pisane vijesti