​Više od stotinu sudionika na Informativnom danu o programu Erasmus + Sport

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/180302_info-dan.jpg

Središnji državni ured za šport danas je u Zagrebu održao Informativni dan o programu Erasmus+:Sport na kojem je sudjelovalo više od stotinu predstavnika neprofitnih športskih udruga i drugih prihvatljivih prijavitelja.

Ovo je četvrta godina za redom kako Središnji državni ured za šport održava Informativni dan, a cilj je podići razinu svijesti o mogućnostima koje pruža program Erasmus+:Sport i potaknuti relevantne dionike na korištenje EU potpora za razvoj športa. Svi sudionici informativnog dana mogli su saznati najvažnije informacije o načinu prijave na natječaj te svim prednostima koje ovaj program pruža, a istovremeno dobiti i pojašnjenja i odgovore na sva dodatna pitanja.

Alma Papić iz Hrvatskog olimpijskog odbora predstavila je „Programska pravila za podnošenje prijedloga“, Ivana Sokač Troha iz Agencije za mobilnosti i programe Europske unije održala je predavanje „Vidljivost i diseminacija rezultata projekata“, a predstavljena su i dva primjera dobre prakse - Verica Mance iz Riječkog sportskog saveza objasnila je razvoj projektne ideje, odnosno kako ideju oblikovati u projektni prijedlog dok su Rubes Levada i Dalibor Dvorny prezentirali projekt Kluba plivanja s perajama Komet „Aurora – Sport. School. Life.“ Završno predavanje održala je Iva Petković iz Središnjeg državnog ureda za šport te predstavila neprofitne europske športske događaje kroz Europski tjedan sporta.

Broj projekata iz Hrvatske koji dobivaju sredstva iz programa Erasmus + Sport raste iz godine u godinu, pa je tako u 2017. godini 11 projekata dobilo sredstva iz tog programa u ukupnom iznosu od 1.439.477,00 eura, što je bio znatan porast u odnosu na 2015. godinu kad su potporu dobila tek dva, te 2016. godinu kada je potporu dobilo osam projekata.
Sa 11 odobrenih projekata Hrvatska je u 2017. godini bila na trećem mjestu u Europi, dok su ispred nje bile Italija sa 36 projekta, te Španjolska sa 15. Iza naše zemlje ostale su države poput Francuske, Portugala i Slovenije, a ukupno je sredstva iz EU potpore za sport u 2017. godini dobilo 160 projekata.

Sudionicu su istaknuli važnost organizacije informativnih događanja, ali i potrebu za specifičnim edukacijama i radionicama na temu pripreme projekata.

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus:+Sport za 2018. godinu otvoren je do 5. travnja u 12:00 h, a prijava se obavlja putem službenih stranica Europske komisije.

Pisane vijesti