Ministar Cappelli na turističkom forumu „Mediterranean Blue“: Potvrda važnosti suradnje zemalja Mediterana i potpora hrvatskoj inicijativi osnivanja jedinstvenog europskog fonda i radne skupine za turizam unutar institucija EU

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180302-medirraneanblue1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar turizma Gari Cappelli, kao posebni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, sudjelovao je, 1. i 2. ožujka, na 5. mediteranskom turističkom forumu „Mediterranean Blue“ koji je na Malti okupio više od tisuću uzvanika iz političkog života i turističkog sektora cijelog svijeta u cilju promicanja mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju. Tijekom boravka na Malti, ministar Cappelli susreo se s Marie Louise Coleiro Preca, predsjednicom Republike Malte koja je dala snažnu podršku hrvatskom prijedlogu za osnivanje jedinstvenog europskog fonda za turizam i radne skupine te se obvezala na daljnje predstavljanje ove inicijative kolegama predsjednicima iz drugih europskih zemalja ali i pomoći u dobivanju podrške ministra financija koji ovu inicijativu trebaju zagovarati u institucijama EU. 

Na susretu kojem je prisustvovao i predsjednik Mediteranske zaklade za turizam Tony Zahra istaknuto kako je turizam za sve zemlje mediteranskog kruga bio snažan pokretač gospodarskog oporavka u doba kada se Europa susrela s izazovima ekonomske krize. Također, složili su se kako je turizam vrlo važan za generiranje zaposlenosti i poticanje razvoja srednjeg i malog poduzetništva koji u ovom trenutku imaju ograničene mogućnosti za predstavljanje svojih interesa unutar institucija EU.

„Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU što bi omogućilo Ministarstvu turizma direktno financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. U suradnji s predstavnicima turističkog sektora tada bi imali priliku, sukladno njihovim potrebama, kreirati konkretne natječaje za financiranje hotelske industrije, turoperatora i ostalih investicija u turizmu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

U sklopu Foruma ministar Cappelli je u službenom obraćanju sudionicima istaknuo važnost promicanja mira na području Mediterana i jačanja aspekta sigurnosti za sve posjetitelje i stanovništvo. Podsjetio je i na bitnu ulogu žena koje svojom vizijom, inovativnošću i iznimnim zalaganjem daju turizmu dodatnu vrijednost.

„S obzirom da je turizam horizontalni sektor, često služi kao alat za brži razvoj ostalih gospodarskih sektora i društva, te se s pravom smatra pokretačkom snagom gospodarstva i jednim od stupova održivog razvoja. Međutim, europski turizam susreće se i sa sve većim izazovima, od političkih, preko gospodarskih, do ekoloških. Upravo je stoga vrlo važno osnažiti ga zajedničkim inicijativama te vjerujem da je inicijativa osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije koju smo i dodatno predstavili na ovom forumu odličan zamašnjak za osiguravanje daljnjeg razvoja turizma u Europi, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Na marginama Mediteranskog turističkog foruma, ministar Cappelli susreo se i s Talebom Rifaiom, donedavnim glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije UNWTO, koji je pohvalio dosadašnje aktivnosti koje Hrvatska provodi u području turizma te podržao inicijativu snažnije zajedničke suradnje. Dodatno, tijekom boravka na Malti ministar Cappelli susreo se s Istvánom Ujhelyijem, potpredsjednikom Odbora Europskog parlamenta o prometu i turizmu. Na susretu se razgovaralo o daljnjim koracima u predstavljanju inicijative osnivanja navedenog fonda kojem je i gospodin Ujhely pružio snažnu podršku.

Međusobna suradnja i snažnije povezivanje zemalja na području Mediterana motiv je okupljanja dionika ovog petog po redu Mediteranskog turističkog foruma „Mediterranean Blue“ koji se održava u organizaciji Mediteranske zaklade za turizam te pod pokroviteljstvom tamošnje predsjednice Marie Louise Coleiro Preca. Forum je osnovan kao platforma za razmjenu iskustva, najboljih praksi i izazova turizma u mediteranskoj regiji temeljena na dijalogu, edukaciji i promociji kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

Koliko je Sredozemlje privlačno u turističkom smislu svjedoči i podatak da je gotovo jedna trećina međunarodnih turističkih dolazaka zabilježena prošle godine upravo u ovoj regiji koja je ostvarila 342 milijuna dolazaka.

Ovogodišnje izdanje Mediteranskog turističkog forama održano je s temom „Lijep život na Sredozemlju ujedinjuje sve“ te je uključivalo brojne panel rasprave usmjerene razvoju turizma na održiv način.

Pisane vijesti