​EU-Kina godina turizma: Korčula, Rijeka i Zagreb među 30 gradova EU u projektu „svjetlosnog mosta“

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/EUKina2018.jpg

Danas i sutra, brojne znamenitosti Europe biti će osvijetljene crvenom bojom u znak obilježavanja EU - Kina godine turizma (ECTY). Paneuropska proslava podudara se s Festivalom lampiona u Kini koja obilježava kraj novogodišnjih svečanosti. Projekt „svjetlosnog mosta“ uključuje 30 gradova iz 12 zemalja članica Europske unije i ima za cilj povećati svijest o manje poznatim europskim odredištima u Kini, a također je i prilika da se europske i kineske zajednice bolje upoznaju i cijene kulturu jednih i drugih. „Svjetlosni most“ dio je ambicioznog programa aktivnosti koje se provode u povodu godine turizma EU-Kina. ECTY ima za cilj promovirati EU kao putničku destinaciju u Kini, pružiti mogućnosti za povećanje bilateralne suradnje i međusobnog razumijevanja te stvoriti poticaj za napredak na otvaranju tržišta i olakšavanju viznog režima.

Turistička zajednica grada Rijeke uključila se u obilježavanje EU-Kina godine turizma koje se slavi danas, 2. ožujka 2018. godine. Tom prilikom u cijelom svijetu provodi se program „svjetlosnog mosta“ s temom godine te će tom prilikom i Trsatski kaštel zasjati u crvenoj boji.

Danas će i u Korčuli Turistička zajednica grada Korčule obilježiti 2018. godinu turizma EU i Kine, podupirući projekt EU Light Bridge događanjima u suradnji s gradskim institucijama Korčule. Tako će biti otvorena izložba knjiga s hemerotečnom građom o Marku Polu, kao i predavanje o ovom svjetskom putniku i istraživaču. U večernjim satima bit će prigodno osvijetljena kula Veliki Revelin, čime će se i Korčula uključiti u projekt „svjetlosnog mosta“ koji se izvodi u 30 gradova iz 12 zemalja EU.

Budući da je 2018. godina proglašena godinom turizma EU i Kine, od 12. do 16. veljače, u suradnji Grada Zagreba, Veleposlanstva NR Kine i Turističke zajednice grada Zagreba, obilježena je kineska Nova godina i, istovremeno, projekt EU-China Light Bridge. Zagrebačke fontane osvijetljene su lampionima, a same fontane svijetlit će tradicionalnom crvenom bojom zastave NR Kine. Na reprezentativnom ulazu u gradsko središte, na taj način će se simbolično povezati Zagreb i Kina, čiji su stanovnici među najbrojnijim posjetiteljima grada. Naime, u 2017. godini u Zagrebu je zabilježen porast od 36 posto u dolascima kineskih gostiju (42.202) te od 25 posto u noćenjima (56.707), čime su gosti iz Kine po prvi put ušli u deset najbrojnijih posjetitelja Zagreba.

Organizaciju ovog međunarodnog događaja provodi Europska komisija u suradnji s Europskom turističkom komisijom i Kineskom nacionalnom turističkom organizacijom te uz potporu drugih institucija koje na svom području pripremaju „svjetlosni most“ na značajnijim spomenicima i znamenitostima.

Pisane vijesti