Važnost konkurentnosti za održivi turizam

Slika /arhiva/101020-hfor1.jpg

Hrvatski turizam je najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, a konkurentan mora ostati i dalje ne iz razloga što mora, već zato što može, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom otvorenja Hrvatskog turističkog foruma 2010. na temu „Održivost hrvatskog turizma – konkurentnost“. U svakom trenutku, Hrvatska mora znati gdje se nalazi, što radi i kuda ide u odnosu na konkurentska svjetska odredišta, istaknuo je ministar te naglasio kako je Hrvatska u posljednje dvije godine na svjetskoj ljestvici skočila za četiri mjesta i time pretekla konkurente poput Tunisa i Izraela.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević čestitao je na uspješnoj godini i turističkim rezultatima, koji su u okvirima globalne krize, nadmašili sva očekivanja, dok je ravnatelj HRT-a Josip Popovac ovu sezonu nazvao najljepšom viješću u Hrvatskoj i Europi te poželio da i iduća završi podjednako uspješno.


Hrvatski turizam je najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, a konkurentan mora ostati i dalje ne iz razloga što mora, već zato što može, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom otvorenja Hrvatskog turističkog foruma 2010. s temom  „Održivost hrvatskog turizma – konkurentnost“.



U svakom trenutku, Hrvatska mora znati gdje se nalazi, što radi i kuda ide u odnosu na konkurentska svjetska odredišta, istaknuo je ministar te naglasio kako je Hrvatska u posljednje dvije godine na svjetskoj ljestvici skočila za četiri mjesta i time pretekla konkurente poput Tunisa i Izraela.



Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević čestitao je na uspješnoj godini i turističkim rezultatima, koji su u okvirima globalne krize, nadmašili sva očekivanja, dok je ravnatelj HRT-a Josip Popovac ovu sezonu nazvao najljepšom viješću u Hrvatskoj i Europi te poželio da i iduća završi podjednako uspješno.



Podsjećamo, riječ je o desetom znanstveno-stručnom skupu u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, na kojem su kao neizostavni aspekti za dugoročnu održivost turizma istaknuti ekonomski ciljevi, koje je predstavila direktorica Instituta za turizam Sandra Čorak. Hrvatska ima vjerne goste koji se stalno vraćaju, no za nove goste i još bolje rezultate moramo stvoriti dodatnu ponudu i nove doživljaje, istaknula je Čorak.



Na skupu je, nadalje, istaknuto kako su održivost i konkurentnost dvije važne smjernice na kojima se treba temeljiti budućnost hrvatskog turizma, a podjednako važna preporuka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) je i jačanje suradnje na svim razinama – lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. Podjednaku važnost, rečeno je, treba dati i zaštiti prirodnih resursa i razvoju ljudskih potencijala.



O konkurentnosti hrvatskog turizma govorio je savjetnik ministra turizma, Ivo Bašić, te pritom naglasio da se Hrvatska na ljestvici opće konkurentnosti nalazi na 77. mjestu. Iza sebe je tako, između ostalih, ostavila Australiju, Finsku, Veliku Britaniju i Island, iz zemalja u regiji Slovačku i Mađarsku te Izrael i Tunis, kao konkurentske zemlje. Istovremeno se naša zemlja nalazi i ispred turističkih sila – Turske, Egipta, Maroka i Tunisa.



Na ljestvici ukupnih međunarodnih turističkih dolazaka Hrvatska je prešla 2 posto, a svaki 50. turist iz Europe je hrvatski turist. Stoga će Hrvatska i dalje nastojati sačuvati postignut povećan udio na turističkom tržištu Europe, a sljedeće će godine, u suradnji s partnerima, još snažnije nastaviti i s promocijom na dalekim tržištima (koju je ove godine uspješno započela s partnerima iz Slovenije na kineskom i indijskom tržištu).



S ciljem postizanja još veće konkurentnosti Hrvatska će turističke 2011. godine ojačati i suradnju privatnog i javnog turističkog sektora, poduzeti niz aktivnosti usmjerenih na povratak domaćeg gosta te potaknuti turistički razvoj u turistički neotkrivenim područjima naše zemlje. U nastavku je slijedila rasprava sudionika skupa.




Pisane vijesti