Kampisti – gosti od kojih trebamo učiti svi

Slika /arhiva/101020-kamm1.jpg

Nekada se potpuno neopravdano smatralo kako kampovi Hrvatskoj nisu potrebni, no danas vidimo da to nije točno. Biti u plusu u godini minusa, podatak je koji pokazuje koliko je kamping turizam bitan za Hrvatsku, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom međunarodnog skupa „Kamping turizam i održivi razvoj“. Predsjednik Međunarodnog kamping saveza Joao Alves Pereira ističe kako kampisti kao razloge sve brojnijih dolazaka u Hrvatsku navode prirodne ljepote i gostoljubivost, ali i visoki stupanj kvalitete hrvatskih kampova. Hrvatska je zbog svoje smještaja na Sredozemlju, top odredište kampera. Kamperi se u Hrvatsku rado vraćaju, a uz dobru promociju i još više događaja, u Hrvatsku će ih sigurno dolaziti još više, naglasio je Pereira.


Nekada se potpuno neopravdano smatralo kako kampovi Hrvatskoj nisu potrebni, no danas vidimo da to nije točno. Biti u plusu u godini minusa, podatak je koji pokazuje koliko je kamping turizam bitan za Hrvatsku, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom međunarodnog skupa „Kamping turizam i održivi razvoj“.



Predsjednik Međunarodnog kamping saveza Joao Alves Pereira ističe kako kampisti kao razloge sve brojnijih dolazaka u Hrvatsku navode prirodne ljepote i gostoljubivost, ali i visoki stupanj kvalitete hrvatskih kampova. Hrvatska je zbog svoje smještaja na Sredozemlju, top odredište kampera. Kamperi se u Hrvatsku rado vraćaju, a uz dobru promociju i još više događaja, u Hrvatsku će ih sigurno dolaziti još više, naglasio je Pereira.



Sljedećih godina u Hrvatskoj će se povećati broj kampova, ali i podići kvaliteta postojećih, a upravo su kampisti oni gosti koji najviše brinu o očuvanje prirode, koja je u današnjim okvirima klimatskih promjena i zagađenja vrlo važna za održavanje konkurentnosti.



Iako je prošlogodišnja sezona u kamping turizmu proglašena rekordnom, ovogodišnji su rezultati još bolji. U prvih osam mjeseci, naših 235 kampova ostvarili su 1,9 milijuna dolazaka i 12,7 milijuna noćenja, a najveći porast zabilježen je u Šibensko–kninskoj i Dubrovačko–neretvanskoj županiji.



Na skupu je rečeno kako se kampisti u europskim destinacijama zadržavaju dva do tri dana, dok prosječno trajanje boravka u Hrvatskoj iznosi dvostruko više. U suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske, Ministarstvo turizma poduzelo je ove godine niz aktivnosti usmjerenih na jačanje ovog važnog dijela hrvatske turističke ponude, te je pojačana promidžba kampova na specijaliziranim turističkim sajmovima, a za udruženo oglašavanje kampova izdvojeno je više od 4 milijuna kuna ili 34 posto više nego 2009. godine.



Tijekom 2011. Hrvatska će se svojom kamping ponudom predstaviti na tri specijalizirana kamping sajma, te na šest sajmova kojima je naglasak na ponudi kampova. U istoj godini, Hrvatska turistička zajednica planira dati financijsku potporu određenom broju samostalnih sajamskih nastupa Kamping udruženja Hrvatske.


Pisane vijesti