Ministar Bajs najavio: U turističkoj 2011. još jači inspekcijski nadzor

Slika /arhiva/101021-insp1w.jpg

Nultu toleranciju prema tzv. sivoj ekonomiji u turizmu ministar turizma Damir Bajs najavio je još početkom godine, a danas je još jednom, na Danima hrvatskog turizma, potvrdio kako se „rad na crno“ nikome neće tolerirati. To potvrđuju i ovogodišnje brojke provedenih inspekcijskih nadzora u područjima ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe kojih je, od početka godine do 15. listopada, bilo više od 50 tisuća, odnosno 34 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. U istom je razdoblju utvrđeno gotovo 18 tisuća raznih povreda propisa, što je 59 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je na mjestu izvršenja prekršaja naplaćeno 7 posto više kazni nego prošle godine, ukupne vrijednosti 8,6 milijuna kuna. Iznio je to glavni državni inspektor Kruno Kovačević, dodavši kako se nadzor u ugostiteljstvu i turizmu provodio kako u priobalnom, tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


Nultu toleranciju prema tzv. sivoj ekonomiji u turizmu ministar turizma Damir Bajs najavio je još početkom godine, a danas je još jednom, na Danima hrvatskog turizma, potvrdio kako se „rad na crno“ nikome neće tolerirati. To potvrđuju i ovogodišnje brojke provedenih inspekcijskih nadzora u područjima ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe kojih je, od početka godine do 15. listopada, bilo više od 50 tisuća, odnosno 34 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.
 


U istom je razdoblju utvrđeno gotovo 18 tisuća raznih povreda propisa, što je 59 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je na mjestu izvršenja prekršaja naplaćeno 7 posto više kazni nego prošle godine, ukupne vrijednosti 8,6 milijuna kuna. Iznio je to glavni državni inspektor Kruno Kovačević, dodavši kako se nadzor u ugostiteljstvu i turizmu provodio kako u priobalnom, tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


Temeljem raznih kazni u državni je proračun, prema procjenama Državnog inspektorata, uplaćeno oko 19,3 milijuna kuna, dok je prekršajnim sudovima predloženo petstotinjak prijedloga za oduzimanje protupravno stečene imovine, ukupne vrijednosti oko 21,6 milijuna kuna.  Tijekom ljetne sezone, naglasio je Kovačević, nadzore je provodilo 750 inspektora koji su pritom najviše kontrolirali iznajmljivanje smještaja, nelegalan rad, odnosno rad neprijavljenih djelatnika te plaćanje, odnosno neplaćanje boravišne pristojbe.  Posebnu pažnju inspektori su usmjerili na kontrolu stranih iznajmljivača među kojima je od 203 nadzora u 87 slučajeva utvrđena nelegalnost u poslovanju. Propise su, među stranim iznajmljivačima, najviše kršili vlasnici smještajnih objekata iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke.



Uspješnu suradnju Ministarstvo turizma i Državni inspektorat nastavit će i sljedeće godine, u kojoj će broj inspekcijskih nadzora biti pojačan. 

Pisane vijesti