Uskoro 8. izdanje projekta Lijepa naša Sava

Slika /arhiva/190515_lns1.jpg

Danas je na konferenciji za medije predstavljen program projekta Lijepa naša Sava 2015. koji se ove godine održava po osmi put. Program će se odvijati od 28. svibnja do 16. listopada u četirima gradovima uz rijeku Savu, Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji, a obuhvaćat će savske sajmove te brojne kulturne, turističke i rekreativne sadržaje kojima je cilj promicanje svijesti o važnosti očuvanja rijeke Save i povratka građana na nju te poticanje održivoga gospodarstva i ekoturizma, dok će se u listopadu održati i poduzetnički skup posvećen poticanju razvojnih projekata u područjima uz rijeku Savu. Na Savskome sajmu na zagrebačkome Bundeku, od 28. do 31. svibnja, u okviru međunarodne vrtne izložbe Floraart, bit će označen početak komercijalne ponude savskoga raftinga Lijepa naša Sava. Riječ je o prvom turističkom i rekreacijskom sadržaju na Savi u Zagrebu, a Zagrepčani i njihovi gosti u nesvakidašnjemu pogledu na grad moći će odsada tijekom cijeloga ljeta uživati u spustu koji će se pod stručnim vodstvom odvijati na dionici od Jankomira do Bundeka. Na Savskome sajmu moći će se razgledati i oprema za rafting i pustolovne izlete uz Savu, a bit će predstavljeni i prigodni turistički programi. Svi će posjetitelji moći razgledati i ekološku posteljinu i posoblje Lijepa naša Sava,  kušati riblji paprikaš i ekološke pekarske proizvode Crustum pripremljene od krupice i raži uzgojenih u područjima uz rijeku Savu te razgledati izložbe slika u drvu te modne odjeće i dodataka nadahnutih motivima rijeke Save. Savski sajmovi bit će organizirani i u Slavonskome Brodu 3. srpnja te u Županji 29. kolovoza, a ove će se godine prvi put održati i poduzetnički skup posvećen poticanju razvojnih projekata u područjima uz rijeku Savu.

Danas je na konferenciji za medije predstavljen program projekta Lijepa naša Sava 2015. koji se ove godine održava po osmi put. Program će se odvijati od 28. svibnja do 16. listopada u četirima gradovima uz rijeku Savu, Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji, a obuhvaćat će savske sajmove te brojne kulturne, turističke i rekreativne sadržaje kojima je cilj promicanje svijesti o važnosti očuvanja rijeke Save i povratka građana na nju te poticanje održivoga gospodarstva i ekoturizma, dok će se u listopadu održati i poduzetnički skup posvećen poticanju razvojnih projekata u područjima uz rijeku Savu.

Na Savskome sajmu na zagrebačkome Bundeku, od 28. do 31. svibnja, u okviru međunarodne vrtne izložbe Floraart, bit će označen početak komercijalne ponude savskoga raftinga Lijepa naša Sava. Riječ je o prvom turističkom i rekreacijskom sadržaju na Savi u Zagrebu, a Zagrepčani i njihovi gosti u nesvakidašnjemu pogledu na grad moći će odsada tijekom cijeloga ljeta uživati u spustu koji će se pod stručnim vodstvom odvijati na dionici od Jankomira do Bundeka. Na Savskome sajmu moći će se razgledati i oprema za rafting i pustolovne izlete uz Savu, a bit će predstavljeni i prigodni turistički programi. Svi će posjetitelji moći razgledati i ekološku posteljinu i posoblje Lijepa naša Sava,  kušati riblji paprikaš i ekološke pekarske proizvode Crustum pripremljene od krupice i raži uzgojenih u područjima uz rijeku Savu te razgledati izložbe slika u drvu te modne odjeće i dodataka nadahnutih motivima rijeke Save. Savski sajmovi bit će organizirani i u Slavonskome Brodu 3. srpnja te u Županji 29. kolovoza, a ove će se godine prvi put održati i poduzetnički skup posvećen poticanju razvojnih projekata u područjima uz rijeku Savu.

U okviru ovogodišnjega projekta 30. i 31. svibnja bit će održan i tradicionalni Parlament mladih. Pedesetak srednjoškolaca iz četiriju država savskoga slijeva boravit će u Bihaću, a tijekom zajedničkoga rada dat će svoju viziju razvoja Save te prijedloge za poboljšanje aktivnosti namijenjenih dobrobiti stanovništva uz tu rijeku. Parlament mladih organizira Međunarodna komisija za sliv rijeke Save uz potporu Coca-Cole u povodu 1. lipnja, Dana rijeke Save. 

„Obilježavanje Dana rijeke Save inicijativa je četiriju država kroz koje Sava protječe. Godine 2007. pokrenule su je potpisnice Okvirnoga sporazuma o slijevu rijeke Save - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija. Ključna je ideja cijeloga projekta podizanje svijesti o ekološkim vrijednostima i socioekonomskim potencijalima rijeke Save te promicanje njezine važnosti za sve države kroz koje ona protječe“, rekao je glavni tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina. Naglasio je da će se u okviru ovogodišnjega programa projekta Lijepa naša Sava ponovno održati i promocijska biciklistička vožnja od izvora rijeke Save kod Kranjske gore do njezina ušća u Beogradu, a bicikliste će Zagrepčani imati prigodu dočekati na Savskome sajmu na Bundeku, u nedjelju 31. svibnja. „Sava ima izniman potencijal za sve grane hrvatskoga gospodarstva, brojna poljoprivredna gospodarstva naše su veliko blago, a ovim im projektom dajemo dodatni poticaj. Od samoga smo početka uz Lijepu našu Savu jer je riječ o iznimno važnome projektu“, istaknuo je zamjenik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.

O važnosti projekta za razvoj kontinentalnoga turizma govorila je načelnica Sektora za razvoj posebnih oblika turizma u Ministarstvu turizma Vesna Rajković: „Projekt Lijepa naša Sava već godinama promiče jedinstvene društvene, kulturne, prirodne, tradicijske i turističke sadržaje na područjima uz rijeku Savu. Zadovoljstvo nam je biti dijelom toga projekta te tako dati doprinos razvoju gospodarskih i turističkih aktivnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj. Razvoj turizma na kontinentu i pogotovo u turistički nerazvijenim krajevima svakako je jedan od prioriteta Ministarstva turizma.“

Na važnost projekta u obrazovnome smislu podsjetio je i glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić: „Hrvatske vode provode niz radionica kojima upućuju na to da je voda naš život i da je veliko bogatstvo koje svi zajedno moramo čuvati.“

„Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u projektu Lijepa naša Sava aktivno sudjeluje već osmu godinu, a manifestacijama koje će se u okviru projekta odvijati u Zagrebu i ostalim gradovima na rijeci Savi bit će obuhvaćene i lučke kapetanije unutarnjih voda i Agencija za vodne putove unutarnjih voda, a to će ujedno biti prigoda i da se predstave javnosti te odgovore na pitanja građana“, najavila je voditeljica Službe za pravne i međunarodne poslove u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Marina Ivica Matkovac.

„Raduje nas to što je projekt Lijepa naša Sava uspio potaknuti brojne kulturne i poduzetničke programe i inicijative te turističke programe na rijeci Savi. To je potvrda da smo uspjeli u svojoj prvotnoj namjeri da vratimo građane na rijeku Savu. Raduje nas i potpora lokalne zajednice koja je naš projekt počela smatrati neizostavnim dijelom svih svojih aktivnosti uz Savu. Coca-Cola će i dalje svoje aktivnosti usmjeravati na promicanje zaštite i očuvanja Save, ali i poticanja održivoga gospodarstva i ekoturizma uz nju. Ove ćemo godine u tu svrhu pokrenuti i međunarodnu promidžbu“, izjavila je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević.

Lijepa naša Sava projekt je društveno odgovornoga poslovanja koji su 2008. partnerski pokrenuli Coca-Cola HBC Hrvatska, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske vode, radi promicanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i vodnih bogatstava u Republici Hrvatskoj te poticanja održivoga kontinentalnoga turizma.

Više podataka o projektu i partnerima potražite na Facebooku i na mrežnoj stranici Lijepa naša Sava. Obrazovni sadržaji i kvizovi održavat će se na mrežnoj stranici projekta i na Facebooku tijekom cijele godine.



Pisane vijesti