Tradicijom i običajima Njemačka mami turiste, pa i iz Hrvatske

Slika /arhiva/berchtesgaden_Deutsch-w.jpg

Tradicija i običaji ovogodišnja je glavna tema njemačkog turizma i njegove promocije čime Njemačka nastoji dodatno privući domaće i strane turiste u svoje destinacije pa tako i iz Hrvatske odakle se zadnjih godina bilježi stalni porast putovanja u Njemačku, a lani od 14,6 posto u odnosu na godinu prije.

Na prezentaciji njemačke turističke ponude i trendova u utorak u Zagrebu PR Regionalnog (beogradskog) ureda Njemačke turističke zajednice (Deutsche Zentrale für Tourismus) Tijana Djuričić istaknula je da je taj porast, od 14,6 posto prošle godine, rezultat 770 tisuća turističkih putovanja iz Hrvatske u Njemačku, čime je Hrvatska potvrdila svoju poziciju zemlje u regiji iz koje se najviše putuje u Njemačku. Na drugom su mjestu prošle godine bili Rumunji koji su ostvarili 601 tisuću putovanja u Njemačku ili 3 posto više, iz Bugarske je bilo 395 tisuća tih putovanja ili 9,7 posto više, a iz Srbije 153 tisuće ili 1,3 posto više nego 2013.

Brojke Njemačke turističke zajednice pokazuju i da je Njemačka hrvatskim građanima omiljena destinacija za putovanje, ispred Italije, BiH i Austrije, kao i da posjetitelji iz Hrvatske prosječno ostvare više od osam noćenja u Njemačkoj trošeći pritom oko 64 eura dnevno i oko 505 eura po putovanju.

Najviše ih ili 41 posto u Njemačku putuje zrakoplovom, 32 posto automobilom, 22 posto kombijem, a najmanje ili tek 5 posto željeznicom, dok su najčešći posjetitelji ili njih 54 posto u dobi od 35 do 54 godine.

Najčešći razlog tog putovanja, za njih 53 posto je odmor, dok njih 24 posto putuje poslovno, najviše na sajmove u Njemačku.

"U Hrvatskoj i cijeloj regiji vidimo veliki potencijal za njemački turizam te zato jačamo i marketinške aktivnosti i očekujemo da će se do 2020. broj putovanja iz ove regije rasti prosječno godišnje 3 posto te da će sadašnjih oko 2 milijuna putovanja narasti na oko 2,5 milijuna", istaknula je Djuričić.

U dobru turističku suradnju i razmjenu Njemačke i Hrvatske vjeruje i otpravnik poslova Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu Valentin Gescher koji je na konferenciji poručio da je Hrvatska zanimljiva Nijemcima za odmore, ali i Njemačka Hrvatima koji u Njemačku sve više putuju 'čisto' turistički', a ne toliko kao nekad samo u posjete rodbini i prijateljima. (Hina)



Pisane vijesti