Uručene 'Zlatne penkale' stranim turističkim novinarima

Slika /arhiva/050520-zpenkala1.jpg

Nagrade Hrvatske turističke zajednice "Zlatna penkala" za 28  stranih turističkih novinara iz 16 zemalja, koji su svojim objavljenim medijskim prilozima pridonijeli promociji hrvatskog turizma u zemljama iz kojih dolaze, uručene su večeras na posebnoj svečanosti u Ilirskoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu.

Nagrade,  koje su ove godine dodijeljene prvi put, novinarima su uručili potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta te direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić.

Damir Polančec, potpredsjednik Vlade o očekivanjima od hrvatskog turizma

Polančec je u ime hrvatskog premijera i Vlade zahvalio novinarima i čestitao im na nagradama i na prilozima koje su pisali o Hrvatskoj, dodavši da su "oni Hrvatsku gledali i doživjeli srcem" te time pridonijeli i razvoju njezina turizma. Istaknuo je da se od hrvatskog turizma, strateške gospodarske grane, očekuje mnogo. "Želimo što prije dovršiti proces privatizacije u turizmu i od Hrvatske  napraviti najbolju svjetsku turističku destinaciju na temelju održivog razvoja", rekao je Polančec, dodavši da Hrvatska može biti ponosna na svoje turističke rezultate pogotovo u situaciji kada je većina europskih zemalja u recesiji.

Ministar Kalmeta je pak kazao da i njegovo ministarstvo nastoji što više učiniti za turizam ulaganjima u infrastrukturu i novim sadržajima u ponudi.

Ministar Kalmeta o novim sadržajima u turističkoj ponudi

Nagrade je HTZ ustanovio kako bi se na taj način zahvalili stranim novinarima na brojnim afirmativnim tekstovima, televizijskim i radijskim reportažama o Hrvatskoj i njezinom turizmu. Strane su novinare za nagrade nominirali direktori 18 inozemnih predstavništava i ispostava HTZ-a.

Dvojici od tih novinara uručene su i posebne nagrade "Zlatna penkala Grand prix", i to njemačkom novinaru Uwe Rascheu, za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u inozemstvu prošle godine (za tekst na 20 stranica u magazinu "Geo saison" pod nazivom "Die schöne Adria"/Lijepi Jadran) te francuskom novinaru Patricku de Carolis, za najbolji TV materijal (za specijalno izdanje emisije "Des Racines et des Ailes" iz Dubrovnika emitiranu na francuskoj televiziji).

Dodjela priznanja Zlatna penkala

Ostali su novinari dobili priznanja "Zlatna penkala", i to iz Italije novinari Sergio Paini, Franco Teruzzi i fotograf Fausto Giaccone te tv režiser Danio Spaccapeli. Iz Francuske je nagrađena novinarka Sophie Masalovitch, iz Mađarske Kata Losonci,  a iz Velike Britanije David Wickers.

Iz Njemačke su nagrađeni novinari Eckart Diezemann, Cornelia Volk i Ingo Dubinski,  dok je iz Slovačke to priznanje dobio L"ubomir Motyčka. Iz Belgije je nagrađen publicist Daniel Steevens  te novinar Paul Jambers.

Iz SAD-a dobitnik je Jason Cochran, iz Poljske Elzbieta i Andzrej Lisowscy, iz Švicarske Jean-Claude Reamy, iz Rusije Marina Velikanova, iz Austrije Uwe MauchHans Jöchler. Iz Češke su nagrađeni novinari Bohuslav Borovička te František Karvanek, iz Švedske Magnus Västerbro, iz Slovenije Sašo Meden i Štefan Celec, te iz Nizozemske Thom Olink. (Hina)

Strani turistički novinari, dobitnici priznanja Zlatna penkala



Pisane vijesti