UNWTO: tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma "Turizam i razvoj zajednice"

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

"Turizam i razvoj zajednice" tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koji se svake godine obilježava 27. rujna i u sklopu kojeg se ove godine želi istaknuti potencijal turizma za promicanje mogućnosti za zajednice diljem svijeta, kao i uloga koju zajednica ima u promicanju održivog razvoja turizma, objavila je danas Svjetska turistička organizacija-UNWTO. 

Iz UNWTO-a su najavili i da će se službena proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, s pratećom konferencijom održati u meksičkom gradu Guadalajari.

Pozivajući zemlje i druge pridružene članice UNWTO-a da i ove godine obilježe taj dan na zadanu temu, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai poručio je da se turizam može razvijati samo ako uvažava i ako se angažira i lokalno stanovništvo koje doprinosi društvenim vrijednostima, poput sudjelovanja, obrazovanja i poboljšanja lokalne uprave.

U isto vrijeme, ako turizam na bilo koji način šteti vrijednosti i kulturi lokalne zajednice ili ako se socio-ekonomske koristi koje generira turistički sektor ne spuštaju na razini zajednice, ne može biti ni razvoja turizma, upozorio je Rifai.

Iz UNWTO-a su pozvali i sve zainteresirane da se uključe i u raspravu na temu kako je turizam unaprijedio ili unazadio lokalnu zajednicu, koja iskustva žele pokazati svijetu i slično, kao i da objave kako će proslaviti taj Dan.

(Hina)



Pisane vijesti