UNWTO najavljuje oporavak globalne turističke industrije u 2010.

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Svjetska turistička industrija trebala bi se u 2010. snažno oporaviti nakon jedne od najtežih godina u njezinoj povijesti, koju je obilježila globalna kriza i pandemija svinjske gripe, objavila je u ponedjeljak Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Globalna industrija turizma u 2009. godini zabilježila je pad za nekih četiri posto no, prema indeksu globalnog turističkog barometra te organizacije, u 2010. se očekuje njezin oporavak za tri do četiri posto. Oporavak i rast u posljednjem tromjesečju 2009. pridonio je godišnjim rezultatima boljim od očekivanih.

"Prošla je godina za turizam bila jedna od najtežih u recentnoj povijesti", kazao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai na konferenciji za novinare.

Globalna gospodarska kriza dodatno je pogoršala raspoloženje pritisnuto neizvjesnostima vezanim uz pandemiju gripe H1N1, dodao je. "Unatoč tome, uvjereni smo da je oporavak počeo. Silazna je putanja dodirnula dno".

Prognoze rasta u 2010. godini potvrđuje i snažan rast indeksa povjerenja UNWTO-ovog panela stručnjaka.

"Rezultati zabilježeni proteklih mjeseci ukazuju da je oporavak počeo, i to čak ranije i snažnije nego što se prvotno očekivalo", kazao je Rifai, upozorivši međutim da će 2010. ipak biti teška godina.

"Mnoge su zemlje jako brzo reagirale na krizu i aktivno provele mjere suzbijanja njezina utjecaja i poticanja gospodarstva. Iako očekujemo povratak na rast u 2010., preuranjeno ukidanje tih mjera i iskušenje da se uvedu dodatni porezi mogli bi dovesti u pitanje stopu oporavka u turizmu", kazao je on. (Hina/AFP)
 

Pisane vijesti