UNPAH o provedbi školskih putovanja, novim propisima i poslovanju agencija

Slika /arhiva/w-14_unpah-001.jpg

Tijekom proteklog vikenda, 22. i 23. studenoga u Rogaškoj Slatini održana je 21. sjednica Skupštine Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) gdje se raspravljalo o ključnim pitanjima provedbe školskih izleta i ekskurzija te o zakonskoj regulativi presudnoj za poslovanje putničkih agencija. U okviru okruglog stola istaknuto je dugogodišnje iskustvo certificiranih putničkih agencija članica UNPAH-a u provedbi školskih izleta i ekskurzija, pri čemu je predsjednik UNPAH-a Zlatko Kukec naglasio da agencije ove udruge podupiru ravnatelje srednjih i osnovnih škola u nastojanju i potrebi izmjena postojećeg Pravilnika o provedbi školskih izleta i ekskurzija u cilju otklanjanja nepreciznih odredbi koje dovode u pitanje putovanja mladih i njihovu edukaciju kroz putovanja. Neprecizne odredbe dovode u pitanje provedbu putovanja od strane  renomiranih UNPAH-ovih izvođača putovanja mladih, ali i izvor sredstava za putovanja nastavnicima i profesorima u manjim sredinama.

Danas svijetom putuje 180 milijuna mladih, ta putovanja svjetskom turizmu donijela su u 2011. godini prihode u iznosu od 165 milijardi dolara. Očekuje se da će broj putovanja mladih do 2020. godine narasti na 300 milijuna, a slijedom navedenog nedopustivo je ograničiti mogućnost mladih Hrvatske da upoznaju svoju zemlju i njeno okruženje radi nedorečenih i nepreciznih propisa kojima se ograničava rad pružatelja usluga u turizmu turističkim agencijama s dugogodišnjim iskustvom.

Drugog dana rada Skupštine UPNAH-a predstavljeni su novi članovi, agencije Eridan, Istraline i Kvarner Express International Split. U nastavku, članovi Skupštine bavili su se pravnom regulativom vezanom uz zakone o zaštiti na radu i porezu na dohodak, kao i problematikom PDV-a u turizmu i autobuserskom prijevozu te posebno pripremom novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je predstavila Božica Lapić, pomoćnica u Ministarstvu turizma. Očekuje se da bi novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, usklađen s EU direktivom o paket aranžmanima u donošenju, trebao osigurati kvalitetu usluga u turizmu, poticanjem izvrsnosti u visokoj profesionalizaciji poslovanja turističkih agencija kroz zapošljavanje kvalificiranih osoba, kvalitetan sustav i obvezu cjeloživotnog obrazovanja, definiranjem novih segmenata ponude u skladu s tržišnim trendovima, a vodeći računa o receptivnom karakteru hrvatskog turizma i održivosti hrvatske prirodne i kulturne resursne osnovice.

Članovi Skupštine UNPAH-a posjetili su i Muzej krapinskog neandertalca, gdje ih je ravnateljica muzeja Vlasta Krklec obavijestila o potencijalima muzejskog postava za edukativna i školska putovanja.

Istaknuta je ponuda Europskog udruženja turoperatora (ETOA) UNPAH-u za članstvo, kojim bi se UNPAH-ove članice mogle naći u društvu 700 vodećih europskih turističkih agencija i turoperatora s novim mogućnostima promidžbe i vidljivosti na razini Europe i svijeta.



Pisane vijesti