Uniline i Atlas: U turizmu je sada najvažniji dijalog svih dionika i partnera

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/HN20200224472032.jpg

Turizam u Hrvatskoj je zbog epidemije Covid-19 u nezavidnoj situaciji, bez prometa i prihoda, zbog čega je sada najvažniji dijalog svih dionika - domaćih i stranih partnera, za održanje suradnje, stvaranje mjera za opstanak i uvjeta za nastavak rada čim bude moguće, poručuju iz najvećih domaćih agencija Unilinea i Atlasa.

"Svi akteri u turizmu, pa tako i putničke agencije i touroperatori, sada se susreću s raznim i brojnim poslovnim problemima među kojima su otkazivanja putovanja. S obzirom da je to za sve izvanredna situacija, moramo se ujediniti i prihvatiti sve sektorske i druge mjere za pomoć turizmu", smatra predsjednik Uprave Unilinea i Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

Kako član izvršnog odbora krovnog europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora ECTAA, Žgomba ističe da su u sličnoj teškoj situaciji kao u Hrvatskoj i agencije i ukupno turizam u Europi i svijetu. ECTAA je zbog toga ovog tjedna pozvala Europsku komisiju (EK) da nastavi podupirati europsku turističku industriju pragmatičnom i fleksibilnom primjenom europskih pravila o povratu sredstava za aranžmanska putovanja, moguće i u obliku vaučera za putovanja.

Vaučeri dobro rješenje

Upravo otkazivanja putovanja izazivaju pretjerani 'udar' na likvidnost, a kako se veći val otkazivanja očekuje oko Uskrsa, to sve može dovesti u nesolventnost tisuće turističkih tvrtki, touroperatora i putničkih agencija u Europi u skoroj budućnosti, pa Žgomba stoga vaučere drži jednom od dobrih mjera, pogotovo što se o tome razgovara i predlaže na europskoj razini.

"Time bi se istodobno osigurala dobrobit korisnika, jer će uslugu putovanja moći iskoristiti kada se to bude moglo i neće izgubiti uplaćeno, kao i agencije, jer im to daje određenu sigurnost za nastavak poslovanja", kaže Žgomba.

Ipak, dodaje i da je trenutno teško i nezahvalno prognozirati tko će se i koliko uključiti u tu mjeru iz povezanog lanca ponude paketnih putovanja, u kojemu su agencije, prijevoznici, hotelijeri i ostali pružatelji smještaja, vodiči i drugi.

"Turizmu su trenutno stali svi prihodi te ćemo svi za pripremu sezone imati jako puno troškova. U tom 'rascjepu' nam je stoga, osim vaučera, iznimno važna i pomoć države i banaka te da se u Hrvatskoj, u čijem BDP-u turizam čini oko 20 posto udjela, brzom reakcijom ne dopusti jaki negativni efekt epidemije na taj sektor", upozorava Žgomba.

Smatra da bi zbog pandemije, u svijetu i Hrvatskoj moglo doći i do promjena poslovnih modela, ne samo u turizmu i poslovanju putničkih agencija nego i šire u gospodarstvu, no kaže da je za sada teško predvidjeti kakve će to promjene biti. 

"Od svih nas ova situacija iziskuje prilagodbu i kompromis, ali se i nadamo vraćanju u 'normalu' čim se za to steknu uvjeti. Kada se otvore granice, ponovno će se stvoriti uvjeti za putovanja, no sada je najvažnije zdravlje ljudi i smanjenje širenja koronavirusa", poručuje Žgomba.

Atlas: Cilj svima isti - smanjiti posljedice, održati stabilnost i osigurati održivost

Iz najvećeg domaćeg touroperatora - Atlasa, pandemiju označavaju nečim izvan njihove kontrole, koja pogađa ukupno gospodarstvo, a turizam stavlja u "apsolutno nezavidnu situaciju".

"Intenzivno komuniciramo s partnerima, dobavljačima, klijentima iz Hrvatske i svijeta i svi imamo isti cilj - smanjiti kratkoročne posljedice, održati stabilnost i osigurati dugoročnu održivost, uzimajući u obzir sve parametre. Naravno, tu je i velika odgovornost za naše zaposlenike", naglašavaju iz Atlasa.

Stoga i model ECTAA-e s vaučerima smatraju kratkoročno i srednjoročno dobrim, jer njima kao posrednicima usluge, isto kao hotelijerima, avioprijevoznicima i drugima u tom lancu može pomoći u održivosti poslovanja, a klijentima da ipak ostvare putovanje kada to bude moguće i pritom ne izgube uplaćeno.

"Prema našim iskustvima, a takav je i načelan stav industrije, u vaučerima je prilika za očuvanje turizma", kažu iz Atlasa, uz objašnjenje da to znači da svatko tko zbog više sile ili promijenjenih okolnosti nije u skoroj budućnosti u mogućnosti putovati, dobiva vaučer koji mu omogućuje da to putovanje ostvari u nekom drugom terminu, kada bude moguće.

(Hina/FaH

Ostale vijesti