Smještajni objekti koji rade mogu nastaviti s radom - u njima oko 7500 turista

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/180710-mmpi_fah.jpg

​Ministarstvo turizma je, slijedom novih odluka civilnog stožera, u četvrtak poručilo da svi objekti koji trenutno pružaju uslugu smještaja mogu nastaviti s radom, kao i posluživati hranu i piće osobama na noćenju, a u Hrvatskoj je na dan 18. ožujka po podacima iz eVisitora bilo oko 7500 turista/gostiju, ističu za Hinu iz Ministarstva.

"Sukladno odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je donio Stožer civilne zaštite RH 19. ožujka dozvoljeno je vršiti pripremu i dostavu hrane, uz primjenu higijenskih uvjeta koji su propisani u samoj odluci", dodaju iz Ministarstva turizma.

Pritom sve zainteresirane upućuju i na web stranice civilne zaštite (civilna-zastita.gov.hr) gdje je objavljena ta odluka sa detaljima što se može, a što ne vezano za turizam i ugostiteljstvo.

Nastavno na tu odluku stožera, iz Ministarstva turizma na upit Hine dodatno objašnjavaju da svi smještajni objekt,i koji ujedno pružaju uslugu hrane i pića, mogu obroke usluživati osobama koje se nalaze na noćenju u tom objektu, ali ne i vanjskim posjetiteljima.

"Svi se pri tome moraju strogo pridržavati mjera koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru", kažu iz kabineta ministra turizma.

Obroci se u tim objektima, ovisno o tehničkim mogućnostima prostora za usluživanje, a sukladno spomenutim mjerama socijalnog distanciranja, mogu posluživati i u blagovaonici na stolu pred gostom, i/ili u sobi putem tzv, room servisa, ali ne može biti samoposluživanja putem buffeta ili tzv. švedskih stolova.

Uz to, iz Ministarstva turizma naglašavaju i da je 19. ožujka 2020. stupila na snagu Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, te pružateljima smještaja poručuju da bi bilo dobro da o tome informiraju svoje goste, ako već nisu.

I ta se odluka, kako upućuju, nalazi na web stranicama civilne zaštite, na hrvatskom jeziku, dok je na engleskom objavljena na poveznici croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a.

U Hrvatskoj trenutno od 7500 turista oko 4600 stranih

U smještajnim objektima u Hrvatskoj, po trenutno dostupnim i zadnjim podacima iz eVisitora i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od ukupnih oko 7500 turista/gostiju (na jučerašnji dan, 18. ožujka), njih oko 4600 su stranci, dok su ostali domaći.

Smješteni su većinom u objektima u domaćinstvima te u hotelima, dok ih je po odredištima najviše u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. (Hina/FaH)

Pisane vijesti