Ugovor UNDP-a i Zadarske županije


Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i zadarski župan Stipe Zrilić potpisali su danas u Zadru ugovore o četiri projekta vrijedna milijun kuna.

To je pomoć županiji da izgradi obrazovni centar za ugradnju sustava sunčeve energije, da poveže skupinu zadarskih otoka u lokalnu akcijsku grupu, da izradi dugoročnu strategiju ruralnoga razvoja te osigura opremu za djelotvorniji rad gorske službe spašavanja na zadarskome području.

Najinovativniji projekt, rečeno je, odnosi se na stvaranje "Solarnog centra izvrsnosti" u Strukovnoj školi "Vice Vlatkovića". Cilj toga projekta je promicati uporabu obnovljivih izvora energije i izgrađivati zeleno poduzetništvo. Novi centar omogućit će program srednjoškolskog obrazovanja za obnovljive izvore energije te program poduke odraslih za postavljače sunčevih, termalnih i fotonaponskih sustava koji će kućanstvima omogućiti proizvodnju i prodaju struje državnoj mreži.

Druga dva projekta usmjerena su na razvoj županijskih ruralnih područja.

"Cilj projekta je odrediti viziju i smjernice razvoja ruralnoga područja u županiji. Ono je najmanje razvijeno područje, ali s velikim mogućnostima u poljoprivredi i turizmu, koje se temelje na kulturnoj i prirodnoj baštini", kazao je župan Zrilić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton kazala je kako UNDP sa županijom dugo godina surađuje te kako UNDP sudjeluje u brojnim projektima. S nova četiri projekta UNDP je u županiji dosad uložio 9,300.000 kuna, dodala je Vinton. (Hina)

Pisane vijesti