Prvi krug natječaja IPARD programa za mjere 301 i 302


Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvijestilo je da počinje prvi krug natječaja IPARD programa za mjere 301 i 302, a riječ je o mjerama "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture" i "Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti".

Natječaji su objavljeni u jučerašnjim Narodnim novinama, rok slanja prijava za mjeru 301 je 31. siječnja 2011., a rok za zaprimanje prijava za mjeru 302 je od 3. siječnja do 31. ožujka 2011. godine.

Sredstvima iz IPARD programa u sklopu mjere 301, jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi koji imaju do 10.000 stanovnika) mogu ostvariti potporu za ulaganja u sektoru kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, lokalnih nerazvrstanih cesta, toplana na biomasu i protupožarnih cesta.

Maksimalni iznos potpore je do 100 posto od ukupno prihvatljivih ulaganja, odnosno kod sektora lokalnih nerazvrstanih cesta i protupožarnih cesta povrat može iznositi do 3 milijuna kuna, a kod sektora kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda i toplana na biomasu do 7 milijuna kuna.

Raspisivanjem natječaja za mjeru 302 potencijalni će korisnici moći ostvariti potporu za ulaganja unutar sektora ruralnog turizma, tradicijskih obrta, izravne prodaje, slatkovodnog ribarstva, uslužnih djelatnosti u ruralnom području, pogona za preradu na farmama, proizvodnji gljiva i obnovljivih izvora energije.

Potencijalni korisnici su fizičke i pravne osobe (mikro poduzetnici), u sustavu PDV-a, 100 posto u privatnom vlasništvu ili sa do 25 posto državnog vlasništva, vlasništva jedinica lokalne i/ili regionalne samouprave i/ili grada Zagreba.

Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po projektu je 150 tisuća eura (oko 1,09 milijuna kuna), osim za ulaganja u obnovljive izvore energije gdje iznosi 675 tisuća eura (oko 5 milijuna kuna). Potpora iznosi do 50 posto od tog iznosa. (Hina)

Pisane vijesti