O turizmu na prekograničnom području Mađarska-Hrvatska


Krovnom planu turizma za prekogranično područje Mađarska-Hrvatska, jednom od projekata iz IPA programa prekogranične suradnje dviju zemalja od 2007. do 2013. godine, cilj je stvaranje pretpostavki za razvoj turizma u prekograničnom području osam županija kontinentalne Hrvatske te četiri mađarske županije, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog projekta u Osijeku.

Riječ je o projektu vrijednom oko tri milijuna kuna, a za područje Osječko-baranjske županije oko 650.000 kuna, istaknuo je direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić, dodajući kako se završetak projekta očekuje u ožujku ove godine.

Uz dva mađarska partnera, s hrvatske strane u provedbi projekta sudjeluju Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Razvojna agencija grada Čakovca.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, riječ je o strateškom dokumentu koji "predstavlja ishodište za sve buduće projekte" vezane uz razvoj turizma koje bi financirala Europska komisija na području "Mura-Drava-Dunav", jer će rezultati ovoga projekta poslužiti kao polazni dokumenti u definiranju natječaja za buduće projekte u okviru navedenog programa.

Također je istaknuto da izrada općeg okvira razvoja turizma na projektnom području sadržava stvaranje marketinške strategije te detaljnih planova za pojedine turističke proizvode, koji su ocijenjeni posebno važnim i traže dodatnu pozornost, poput biciklizma, planinarenja, jahačkog turizma i sportova na vodi.

Po riječima direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, na prvom natječaju programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska subjektima iz Osječko-baranjske županije za različite projekte odobreno je 2,65 milijuna eura. (Hina)

Pisane vijesti