Milijun eura za projekte prekogranične suradnje sa Srbijom


Na prvom natječaju Prekograničnog programa suradnje Hrvatska-Srbija, u sklopu europskom pretpristupnog fonda IPA 2, Hrvatskoj je odobreno 11 projekata od čega se devet u potpunosti ili djelomično odvijaju na području Osječko-baranjske županije, istaknuto je u Osijeku na današnjem predstavljanju rezultata ovog natječaja.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić kazao je kako je za sufinanciranje ovih 11 projekata odobreno ukupno 1,44 milijuna eura, od čega je nešto više od milijun eura odobreno za projekte čiji su nositelji ili partneri s područja Osječko-baranjske županije.

Tako je Osječko-baranjska županija glavni nositelj projekta "Stop svinjskoj kugi", vrijednog više od 447 tisuća eura, čiji je cilj poboljšanje sanitarnih standarda radi smanjenja rizika od širenja ove bolesti. Sredstva su, uz ostalo, odobrena za projekte "Apple-net 2", čiji je nositelj osječki Poljoprivredni institut, a cilj mu je jačanje tehnologije u proizvodnji voća.

Među odobrenima je i projekt "Unapređenje međunarodne dunavske biciklističke rute" kojim se žele stvoriti preduvjeti za razvoj biciklističkog turizma u prekograničnom području.

Sredstva su odobrena za projekte iz područja ekologije, razvoja ruralnog turizma i ekološke poljoprivrede.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izrazili je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i njenog ureda u Bruxellesu te činjenicom da su projekti, najvećim dijelom, vezani uz gospodarstvo, gdje se mogu otvarati radna mjesta. (Hina)

Pisane vijesti