U Puli otvoren festival "Polis Jadran Europa"

Slika 21.5.2009
"Turistički grad" tema je ovogodišnjega multidisciplinarnog festivala "Polis Jadran Europa", koji je večeras otvoren u staroj pulskoj tiskari.

U sklopu festivala "Polis Jadran Europa" autori i sudionici do subote će raspravljati o tome kako turizam mijenja duh grada i njegove običaje te u kojoj ga mjeri oplemenjuje ili devastira.

Direktorica festivala Egle Vošten naglasila je kako joj je pri osmišljavanju ovogodišnjeg skupa želja bila načiniti mjesto gdje će autori "neopterećeni cenzurom i autocenzurom" moći izraziti i prikazati svoja promišljanja o gradu i turizmu.

Festival "Polis Jadran Europa" večeras je otvoren programom "Kino Polis" na kojem su prikazani filmovi "Dobrodošli" Tanje Dabo, "Velika očekivanja" Renate Poljak i "Mi ne prodajemo Hollywood" Dejana Karaklajića i Jovana Aćina.

Nakon projekcija otvorena je izložba pod nazivom "Turistički grad", na kojoj su se svojim radovima predstavili brojni umjetnici, a kustosica izložbe Branka Benčić rekla je da su se autori u svojim djelima fokusirali prvenstveno na potrošački aspekt turizma i njegove društvene implikacije.

"Turizam je afirmacija kulture, a istarski turizam može biti afirmacija istarske autentične kulture", istaknuo je na otvaranju festivala pulski gradonačelnik Boris Miletić, dodavši kako Pula i cijela Istra imaju sjajne kulturne resurse koji mogu biti pretočene u turizam.

Ovogodišnji "Polis Jadran Europa" na poseban se način obraća pulskim srednjoškolcima i studentima, zbog kojih je i uveden novi program pod nazivom "Škola Polisa", kojim organizator želi potaknuti razmišljanja o umjetnosti i gradu te progovoriti o važnosti umjetnosti za grad i grada za umjetnost. (Hina)
 

Pisane vijesti