Natječaj za najbolja europska rješenje iz područja elektroničke uprave

Slika /arhiva/e_practice-eu-aw.jpg
Europska komisija otvorila je natječaj za dobivanje prestižne europske nagrade iz područja elektroničke uprave (European eGovernment Awards 2009). Nagrade se dodjeljuju svake dvije godine, a cilj dodjele je identificirati i odabrati primjere najbolje prakse u korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u javnoj upravi.
 

Natječaj je otvoren do 10. lipnja ove godine, a prijava se obavlja, putem elektroničkih obrazaca dostupnih na portalu www.epractice.eu. Prijaviti se mogu sva tijela državne uprave (nacionalna, regionalna, lokalna itd.) iz zemalja članica EU, zemalja članica EFTA-e i država kandidatkinja koje aktivno primjenjuju ICT rješenja i usluge elektroničke uprave.
 
 

Kako bi informirao poslovnu zajednicu, tijela državne uprave i širu javnost o mogućnostima koje pruža ovaj natječaj, Središnji državni ured za e-Hrvatsku organizirao je info dan o Europskoj nagradi iz područja eUprave. Na info danu sudjelovalo je više od 40 sudionika – predstavnika javne uprave te poslovne ICT zajednice.

Nagrade dodjeljuju u četiri kategorije:
  • eUprava kao podrška jedinstvenom tržištu (prekogranične elektroničke usluge koje imaju utjecaj na građane i poduzetnike diljem EU)
  • eUprava za građane (primjeri korištenja ICT-a u javnoj upravi za građane) i eUprava za poduzetnike (primjeri korištenja ICT-a u javnoj upravi za poduzetnike)
  • eUprava za povećanje administrativne učinkovitosti (primjeri usluga koje su omogućile smanjenje administrativnih prepreka)
  • posebna nagrada za inovativnost koja se dodjeljuje temeljem glasova javnosti na portalu www.epractice.eu.
Ministarstvo turizma u Planu provedbe Programa e-Hrvatska za 2009. godinu ima tri projekta:
  • Izrada idejnog i provedbenog projekta za uspostavljanje Središnjeg informacijskog sustava za rezervaciju smještaja i dodatnih usluga u malim i srednjim turističkim subjektima
  • Izrada Središnjeg informacijskog sustava kategoriziranja turističkih objekata
  • Izrada Informacijskog sustava praćenja i razvoja programa poticanja u turizmu
Nacionalni info dan vezan uz Europske nagrade iz područja elektroničke uprave predstavljao je jedinstvenu priliku tijekom koje su svi zainteresirani mogli doznati više o ovogodišnjim nagradama, postupku prijave i odabira te Ministarskoj konferenciji o eUpravi pod naslovom ''Zajedničkim snagama za eUniju'', koja će se održati u razdoblju od 19. do 20. studenoga u Malmöu (Švedska), a tijekom koje će pobjednicima biti dodijeljene nagrade.
 
http://e-hrvatska.hr/

Mišljenja sam kako poziv za sudjelovanje na ovom prestižnom natjecanju predstavlja izvrsnu priliku da Republika Hrvatska široj europskoj publici pokaže svoja izvrsna rješenja primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u javnoj upravi, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić.
 

Kao koordinator provedbe programa e-Hrvatska, koji predstavlja kolaž svih elektroničkih projekata u državnoj upravi, znam da imamo niz sjajnih projekata koje doista vrijedi predstaviti izvan granica naše zemlje. Stoga, uz želju da Hrvatska pronađe svoje mjesto na karti elektroničke Europe, dodjelu ovih nagrada vidim kao priliku za hrvatski ICT sektor i promociju njegova izvoznog potencijala, zaključio je Lučić.


Pisane vijesti