Ž. Kramarić iz Ministarstva turizma: Blizu dogovor sa ZAMP-om i HRT-om

Slika 21.5.2009
Dogovori sa ZAMP-om i HRT-om oko smanjivanja naknada i pretplate tim institucijama kao mjere iz Akcijskog plana za turizam su pri kraju i u iduća dva tjedna mogu se očekivati detalji u javnosti, najavio je danas ravnatelj Uprave za turističku politiku, tržište i međunarodnu suradnju Ministarstva turizma Želimir Kramarić.

Kramarić je, sudjelujući na HPB Forumu čija je tema bila "Hoće li nas turizam spasiti?", istaknuo da rasterećenje od tih nameta neće spasiti turizam niti hrvatsko gospodarstvo, ali će olakšati poslovanje, posebno hotelijera.

Najavio je i da će uskoro u proceduru novi zakon o turističkom zemljištu, koji će, kako je kazao, riješiti zastoj investicija u turizmu, jer predviđa i osnivanje fonda za turizam u koji bi ulazio novac od koncesija za zemljište, a poslije se izdvajao za razvojne projekte.

Do kraja ove godine, rekao je Kramarić, Ministarstvo turizma će u suradnji sa svim relevantnim stručnjacima napraviti novi strateški okvir razvoja turizma koji bi trebao biti okosnica budućeg glavnog plana razvoja hrvatskog turizma.

Vezano za očekivanje od ove turističke godine, kazao je da Ministarstvo i dalje stoji na procjeni pada fizičkog turističkog prometa od 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nakon dobrog Uskrsa i 1. svibnja i ljetni dio sezone mogao bi biti pozitivan, naravno ako se ne nastave ekonomski potresi, rekao je Kramarić, koji vjeruje da će dodatna ciljana promocije na glavnim i bližim tržištima, koja je u tijeku, polučiti rezultate dobrim odazivom turista u Hrvatsku. (Hina)


Pisane vijesti