U prvih 10 mjeseci ACI ostvario 152 milijuna kn prihoda

Slika /arhiva/aci-logotip.jpg

ACI d.d. (Adriatic Croatia International Club) – jedinstveni lanac od 21 marine na Mediteranu, objavio je poslovne rezultate za 10 mjeseci 2009. godine, priopćili su iz te tvrtke.

ACI je u prvih 10 mjeseci ostvario sveukupni prihod u iznosu od 152,3 milijuna kuna što čini povećanje prihoda po toj osnovi od 7 posto u odnosu na proteklu godinu. Rashodi u odnosu na proteklu godinu smanjeni su za 2 posto. Ukupna dobit za 10 mjeseci bilježi povećanje od 55 posto u odnosu na proteklu godinu.

Od poslovnih aktivnosti ACI je prihodovao 149,6 milijuna kuna i ostvario 6 postotno povećanje prihoda po toj osnovi. Dobit od poslovnih aktivnosti iznosi 34 milijuna kuna i veća je za 40 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Po osnovi godišnjeg veza do 31. listopada realiziran je sveukupni prihod u iznosu od 72 milijuna kuna, te je zabilježeno povećanje prihoda od 14 posto. Na godišnjem vezu u marinama ACI sustava registrirano je 3653 plovila, što je u odnosu na proteklu godinu 3 posto manje plovila, što je rezultat promjene strukture plovila na godišnjem vezu.

Naime, obnovom ugovora vlasnici plovila u većini slučajeva dovedu na vez novo plovilo veće dužine koje fizički zauzima i veći prostor od planiranog. Na taj način se kapacitet marina smanjuje, no u financijskom smislu se registrira povećanje prihoda.

U tranzitu je do 31. listopada u marinama ACI sustava ostvaren 3 posto veći prihod, odnosno ostvareno je 46 milijuna kuna prihoda unatoč planiranom i realiziranom smanjenju tranzita od 13 posto.

Do kraja godine ACI očekuje da će prihodi po osnovi svih kategorija veza biti za 3 posto u odnosu na proteklu godinu. Pridržavajući se naputaka Vlade RH u vezi kontrole troškova poslovanja, ACI je prema programu mjera za smanjenje troškova na rashodovnoj strani ostvario uštede u iznosu od 5,2 milijuna kuna, dok će do kraja godine uštede temeljem smanjenja troškova dostići 5,6 milijuna kuna. Smanjenje troškova poslovanja rezultiralo je povećanjem planirane dobiti.

U odnosu na proteklu godinu bilježi se sve veći broj plovila koja pripadaju kategoriji mega jahti, to jest plovila dužine veće od 25 metara. Tijekom ovogodišnje sezone u ACI marine uplovilo je samo putem jedne agencije 118 mega jahti dužine od 23 do 67 metara.

Na godišnjem vezu registrirano je najviše plovila pod hrvatskom zastavom (30 posto plovila) zatim slijede plovila pod njemačkom (19 posto) te austrijskom (18 posto) i talijanskom zastavom (7 posto plovila). Važno je napomenuti da se pod hrvatskom zastavom u navedenih 30 postro plovila nalaze i sva plovila koja se bave čarterom.

U tranzitu je registrirano najviše plovila pod hrvatskom zastavom (51 posto), zatim pod talijanskom (20 posto), te 9 posto plovila pod njemačkom zastavom. Ovi podaci potvrđuju činjenicu da su plovila koja su ostvarila najveći tranzit velikim dijelom plovila u čarteru.

Najveće povećanje prema fizičkim pokazateljima u kategoriji godišnjeg veza u 10 mjeseci ove godine ostvarile su ACI marine Skradin (64 posto) te Vrboska (29 posto povećanja godišnjeg veza) u kojima su realizirana ulaganja u obnovu pontona i proširenje kapaciteta, te Korčula s 3 postotnim povećanjem plovila na godišnjem vezu.
U kategoriji tranzitnog veza u prvih 10 mjeseci najveće povećanje ostvarila je ACI marina Vrboska s 8 postotnim povećanjem broja brod dana.

ACI će prema planu ulaganja za 2009. realizirati ulaganja u sveukupnom iznosu od 56 milijuna kuna svojih sredstava što je za 26 posto više u odnosu na proteklu godinu.

Najveća ulaganja odnose se na ACI marinu Pomer, gdje je proširen lukobran te zamijenjeni svi pontoni. U ACI marini Pula su također izmijenjeni svi pontoni, saniran je obalni zid i rekonstruirana elektroenergetska mreža. U ACI marini Cres dovršena je obnova apartmanskih kapaciteta, preuređen je caffe bar marine koji je vraćen u poslovanje tvrtke, te formiran ACI Sailing centar Cres za organizaciju škole jedrenja i komercijalne regate. U ACI marini Split dovršena je izgradnja servisnog centra, a za naredni period ugovorena je izgradnja dijela glavne poslovne zgrade marine. U ACI marini Milna rekonstruirane su sanitarije, te je dovršeno postavljanje nove elektroenergetske mreže, dok je u ACI marini Vrboska proširen kapacitet marine postavljanjem novih sekcija pontona.


Pisane vijesti