HAK-ov Informativni centar obilježio 30 godina djelovanja

Slika 21.12.2009

Informativni centar Hrvatskog autokluba (HAK) svečano je danas, uz nazočnost ministra turizma Damira Bajsa, obilježio 30 godina postojanja.

Trideset godina Informativnog centra, osnovanog 25. studenoga 1979. godine, HAK je obilježio svečanom sjednicom Upravnog odbora, te prigodnom svečanosti na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Informativni centar HAK-a počeo je s radom u sklopu tadašnjeg Auto-moto Saveza Hrvatske.

Na svečanosti održanoj u Zagrebu okupilo se 80-ak zaslužnih pojedinaca za razvoj Informativnog centra, prvog takvog centra u jugoistočnoj Europi, a prigodna priznanja dodijelili su im predsjednik HAK-a Ivo Bikić, zamjenik predsjednika Slavko Tušek i glavni tajnik Tomislav Družak.

Predsjednik HAK-a Bikić naglasio je kako je od samog početka fokus izvještavanja bio na pružanju točnih i svježih informacija o cestovnom prometu svim sudionicima u prometu.

"Apetit javnosti za takvim informacijama doveo je do sustavne modernizacije odnosno rasta i razvoja Centra od jednog stola, olovke i lista papira te dva telefona sa četiri izvjestitelja, do sadašnjeg, modernog Centra sa devet izvjestiteljica i izvjestitelja u redovnom funkcioniranju i još troje-četvero tijekom ljeta", rekao je Bikić.

Informativni centar HAK-a danas je opremljen vrhunskom opremom kojom se prikupljaju prometne informacije iz cijele Hrvatske i potom se emitiraju na 24 radio postaje.

Uz mrežu kamera za nadzor stanja u prometu, zaprimanje i slanje izvješća putem e-maila i faksa, te mali radio-studio, sastavni dio Informativnog centra je video zidom na kojem se uživo prati situacija u prometu na brojnim ključnim točkama autocesta, graničnih prijelaza, trajektnih pristaništa i tunela.

Ministar Bajs zahvalio je na svemu što HAK čini tijekom turističkih sezona i rekao kako više od 90 posto turista u RH dolazi cestom, te je stoga uloga HAK-a u turizmu jako važna.

"Naši turisti se mogu osjećati sigurnima jer mogu računati na našu gostoljubivost, ali i pomoć svih stručnih službi uključujući i HAK. Hrvatski autoklub daje posebnu sigurnost i kvalitetu usluge kada su u pitanju cestovne informacije i pomoć na cesti. HAK osigurava uslugu na razini najrazvijenijih europskih zemalja a ponekad i više od toga, stoga vam čestitam obljetnicu i želim i dalje tako uspješan rad", istaknuo je ministar Bajs.

Posebna priznanja HAK-a dodijeljena su Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama, Autocesti Rijeka-Zagreb, Autocesti Zagreb-Macelj, Operativno-komunikacijskom centru MUP-a, riječkoj Jadroliniji, HRT-u, Bina Istri i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. (Hina)


Pisane vijesti