U pet mjeseci 2 milijuna turista i 6 milijuna noćenja

Slika /arhiva/Brodarica-w.jpg

Hrvatsku je od siječnja do kraja svibnja ove godine posjetilo gotovo 2 milijuna turista koji su ostvarili 6 milijuna noćenja, pri čemu je oko 45 posto svih dolazaka i polovica svih noćenja ostvarena u ovogodišnjem svibnju, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Usporede li se ti podaci s onima Zavoda za prošlogodišnjih pet mjeseci u Hrvatsku je u istim mjesecima ove godine došlo 13,5 posto više turista i ostvareno je 10,6 posto više noćenja.

Većinu ili 68,5 posto turističkih dolazaka u pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ostvarilo 1,37 milijuna stranih turista, kojih je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine došlo 13,6 posto više.

Stranci su ostvarili i gotovo 75 posto ukupnih noćenja ili 4,48 milijuna, čime su u odnosu na lanjske podatke u plusu od gotovo 12 posto.

Domaćih je turista, po prvim podacima Zavoda, bilo gotovo 200 tisuća ili 10,2 posto više, dok su s ostvarenih 463 tisuće noćenja u odnosu na prošlogodišnjih pet mjeseci zabilježili blagi porast od 1 posto.

Značajni porasti turističkog prometa vidljivi su i u ovogodišnjem svibnju, kada je u Hrvatskoj boravilo 892,3 tisuće turista s ostvarenih 3 milijune noćenja. To je u odnosu na podatke Zavoda za lanjski svibanj porast od gotovo 11 posto odnosno 8,2 posto. (Hina) 



Pisane vijesti